Dreptate pentru o familie de români din Italia. Arezzo, despăgubiri de 390.000 de euro pentru moartea unui copil român, după după 8 ani de judecată: ”Am vrut dreptate”. Copilul a murit la vârsta de 14 ani din greșeală. Tatăl: ”Pentru ei era doar o cădere de glicemie”, scrie corrierefiorentino.it.
Citiți și: Schioare în vârstă de 30 de ani, ucisă de un atac de cord, era ruda unei mari campioane italiene: ”O tragedie teribilă”
Dreptate pentru o familie de români
Avea doar 14 ani Andrei Claudiu Tiseanu când s-a simțit rău în drum spre școală, în primul an de liceu științific. A fost o problemă cardiacă, iar la urgență l-au considerat inițial ca o cădere de glicemie. O întârziere fatală pentru băiatul care a murit după o săptămână și care a costat acum Autoritatea Sanitară de Sud-Est o despăgubire de 390.000 de euro, decretată de judecătoarea Lucia Faltoni după opt ani de luptă judiciară.
„Dar pe mine și pe soția mea nu ne interesează banii”, spune tatăl Edmond, un mic antreprenor în construcții din Camucia, principalul oraș al comunei Cortona, „mă interesează doar că s-a făcut dreptate. De aceea, tatăl, în vârstă de cincizeci de ani, român, dar aflat în Italia din 2000, când s-a născut fiul său, acceptă să povestească această poveste care, conform sentinței, este a unei asistențe medicale care nu funcționează.
”Andrei era un mic geniu la amtematică”
‘Andrei’, spune el, ‘era un mic geniu la matematică și avea note strălucite, un băiat foarte bun care iubea taekwondo. În acea dimineață de 18 noiembrie 2018, ieșise ca de obicei pentru a lua autobuzul spre liceu, în Castiglion Fiorentino. S-a simțit rău în timp ce se afla împreună cu colegii săi de clasă pe stradă. M-a sunat imediat: „Vino să mă iei””.
Între timp, însă, prietenii săi au alertat deja 118: „Când am ajuns, l-am găsit așezat în ambulanță, era conștient. Asistenta ne-a liniștit: este doar un nivel scăzut de zahăr în sânge”. Cu toate acestea, s-a decis să îl ducă pe băiat la urgența San Donato din Arezzo.
„A fost clasificat ca fiind cod galben, fără urgență. Între timp, el a continuat să spună că are dureri puternice în piept. Am așteptat o vreme, apoi ne-au trimis la urgențele pediatrice. Și acolo a trebuit să așteptăm în timp ce fiul meu se plângea. Apoi, în sfârșit, i-au făcut analizele, care au arătat că avea aorta disecată. Abia atunci a devenit un caz de urgență și au chemat elicopterul pentru a-l duce la Careggi’.
La policlinica florentină, sala de operație era pregătită. ‘Dar chirurgul a ieșit după operație explicând că s-a pierdut prea mult timp, că dacă nu ar fi fost un băiat nici măcar nu ar fi început operația și că, în orice caz, chiar și în cel mai bun caz, ar fi existat sechele grave. Andrei a murit după o săptămână, la 27 noiembrie, fără să-și mai recapete cunoștința”.
Tocmai pe acest prea târziu s-a dus bătălia de la citația civilă din 2015, prezentată de avocatul Umberto Cocci, până la verdictul de acum câteva zile. Cazul a trecut prin trei judecători care au încercat o mediere imposibilă: unitatea sanitară locală, care are în vedere un recurs, nu a vrut niciodată să recunoască responsabilitatea.
‘Banii nu au nimic de-a face cu asta’, spune tatăl, ‘m-a durut faptul că au vorbit despre o practică corectă. Pentru numele lui Dumnezeu, toată lumea poate greși, dar aici a existat o eroare’.