Curtea cu Juri din Roma a explicat, într-o motivaţie de 60 de pagini, decizia luată pe 16 martie, de a-l condamna pe Alessio Burtone la 9 ani de închisoare pentru omor din culpă. Burtone a fost condamnat pentru că a lovit-o cu pumnul în faţă pe asistenta româncă Maricica Hăhăianu, în octombrie 2010, în staţia de metrou Anagnina. Lovitura aplicată a cauzat moartea româncei, după o săptămţnă de comă în spitalul Casilino din Roma.
În motivaţiile condamnării, judecătorii explică faptul că Burtone nu este un "subiect violent" ci un "imatur".
Nu vroia să ucidă, susţin judecătorii. Când Alessio Burtone a lovit-o cu pumnul pe Maricica Hăhăianu în staţia de metrou Anagnina, era în mod sigur nervos, cum de altfel era şi victima sa, însă gestul său a mers dincolo de intenţiile sale.
"Conduita agresivă" a lui Burtone a fost fără îndoială intenţionată, însă "ulterioara moarte a femei, în mod cauzal legată de aceeaşi conduită, în mod clar nu a fost dorită". Mai mult decât a fi un violent, potrivit Curţii, Burtone este un "imatur" a cărui comportament este condiţionat de contextul social de slabă atenţie la valori în care a crescut. Potrivit judecătorilor, într-o asemenea optică "trebuie încadrată expresia zâmbitoare avută de inculpat la momentul arestării sale, cu siguranţă simptomul unei atitudini mai mult decât batjocoritoare şi provocatoare, iresponsabilă şi în mod pueril inconştientă de gravitatea gestului său".
Potrivit Curţii "pare să nu subziste nicio îndoială privind intenţionalitatea conduitei agresive pusă în act de Burtone, însă ulterioara moarte a femeii, în mod cauzal legată de aceeaşi conduită este în mod clar nedorită având în vedere modalitatea agresiunii".
Curtea prezidată de Anna Argento a explicat într-o motivare de 60 de pagini de ce lui Burtone, apărat de avocaţii Fabrizio Gallo şi Giannantonio Minghelli, i-a fost aplicată o condamnare la 9 ani – cu mult inferioară celor 20 de ani de detenţie solicitaţi de procurorul Antonio Calaresu.
"Dincolo de frazele deosebit de jignitoare adresate de Burtone lui Hăhăianu – se citeşte în motivări – imposibilitatea de a cunoaşte maniera discuţiei şi expresiilor schimbate în mod reciproc într-o stare crescândă de nervozitate a ambilor, aşa cum arată imaginile cu circuit închis, nu permite să se determine care a fost cauza ultimă a reacţiei finale a lui Burtone şi să i se evalueze eventuala finalitate".
Avocatul Fabrizio Gallo, care îl apără, subliniază cum Curtea a dezminţit ipoteza acuzării care insista pe motive neînsemnate: "Acestea din urmă nu subzistă – susţine avocatul – fiindcă Burtone nu a reacţionat imediat după prepotenţa Maricicăi, care a trecut înaintea lui în timp ce erau la coadă la casieria barului, ci într-o fază succesivă când femeia a reaprins discuţia nu numai cu reacţii verbale".
Judecătorii demontează şi reconstituirea făcută de procurori privind personalitatea inculpatului, considerat un "subiect cu un caracter agresiv şi brutal, nepăsător privind sănătatea şi siguranţa persoanelor".
Potrivit Curţii, Burtone este mai degrabă un băiat "crescut într-un context de slabă atenţie la valorile respectului şi consideraţiei faţă de alţii. Într-o asemenea optică trebuie încadrată şi expresia zâmbitoare avută de inculpat la momentul arestării sale, cu siguranţă simptomul unei atitudini mai mult decât batjocoritoare şi provocatoare, superficială, iresponsabilă şi în mod pueril inconştientă de gravitatea gestului său". Un imatur, aşadar, nu un violent.
Citeşte şi: