O agenţie de muncă temporară cu sediul în România, dar cu agenţi în Italia, oferă lucrători cu contracte „româneşti”, care nu prevăd garanţii sau protecţii. «Fără Inail, fără Inps, fără al 13-lea şi al 14-lea salariu, fără Tfr». Sindicatul Cgil: e super-exploatare.
O agenţie de muncă din Braşov, Work Support Agency, a distribuit în Modena un fluturaş care promite firmelor italiene economii de 40% la costul muncii, prin intermediul angajării de „lucrători temporari cu contract românesc”.
Iată ce scrie pe fluturaş:
„Învinge criza cu lucrători temporari cu contract românesc. Ce aştepţi: economiseşte 40% şi beneficiază de maximă flexibilitate. Şi în plus: fără Inail, fără Inps, fără concediu de boală, fără indemnizaţii de accidentare, fără Tfr, fără consultanţi, fără al 13-lea şi al 14-lea salariu, no problems. Firma va plăti 11 salarii lunare şi nu 14 plus Tfr (şi contribuţii), aşa cum face acum… Şi în plus: niciun avans de TVA, fiindcă facturile noastre sunt comunitare”.
Fluturaşul a ajuns la sindicatuil Cgil care a explodat. Franco Zavatti, responsabil pentru Legalitate şi Siguranţă a Cgil Emilia-Romagna, care a adus în atenţie cazul, sesizând şi magistratura, spune că agenţia „oferă două tipuri de servicii. Primul este clasica muncă temporară: agenţia oferă lucrători români, cu contracte de muncă româneşti, iar prin anularea unei serii de drepturi, angajatorul poate economisi 40% din costul muncii”.
A doua, în schimb, este cea a „ofertei pentru firmele italiene, care vor să scape de unii angajaţi, de angajare a lucrătorilor cu contracte româneşti şi reînchirierea lor, ca lucrători temporari, într-un al doilea moment”. Un fel de triunghi al morţii muncii, spăune Zavatti.
Cgil a luat fluturaşul distribuit de agenţia de administrare a forţei de muncă şi l-a dus la Procuratura din Modena şi la Biroul teritorial de muncă. Şi l-a trimis şi la guvern. «Este un caz extraordinar prin dimensiune, cruditate şi cinism, ilegalitate evidentă, cu falsă mască europeană» de «super-exploatare a muncii». Un «caporalat modern».
Agenţia în chestiune, relatează Cgil, propune firmelor locale şi să le angajeze subordonaţii: «Această agenţie face firmelor noastre chiar propunerea de a le angaja subordonaţii, devenind noul angajator al lucrătorilor, cu obligaţiile salariale la jumătate.»
Indignare generală
Indignare generală după denunţul Cgil. Deputatul PD din Modena, Davide Bruffi, component al Comisiei pentru Muncă a Camerei, anunţă că va prezenta o interpelare ministrului Poletti privind „contractul românesc”. «Denunţul nu este suficient –afirmă Baruffi – este necesar să se acţioneze pe plan normativ. Imediat după Paşte Comisia pentru Muncă a Camerei va începe aprofundarea decretului privind tipologiile contractuale. Acela va fi momentul oportun pentru a putea garanta o înăsprire normativă împotriva exploatării, în favoarea muncii stabile şi a muncii flexibile, dar protejată».
Deputatul Sinistra Ecologia e Liberta din Ravenna, Giovanni Paglia, a pregătit o interpelare parlamentară adresată ministrului Muncii, Giuliano Poletti privind cazul „contractului românesc” de la Modena, pe care îl numeşte „ruşinea europeană”. Paglia observă că dacă aşa ceva se întâmplă la Modena, «probabil se întâmplă şi în altă parte, pentru că răul nu are limite, dacă munca e marfă şi nu demnitate şi drepturi».
«Cerem intervenţia imediată a Inspectoratului de muncă pentru a verifica prezenţa în Emilia-Romagna a unor situaţii de exploatare a lucrătorilor», a declarat consilierul regional pentru Muncă, Patrizia Bianchi. «În Emilia-Romagna instituţiile nu vor ignora asemenea episoade – asigură Bianchi. Ne vom opune cu toate capacităţile noastre pentru ca asemenea fenomene să nu aibă loc pe teritoriul nostru. Nu se poate în niciun fel imagina – încheie Bianchi – posibilitatea ca pentru a fi competitiv în această regiune să se poată folosi forme de muncă care se aseamănă caporalatului».
«Responsabilii agenţiei de muncă care propune la Modena anularea drepturilor lucrătorilor ar trebui să meargă la închisoare şi ministrul Poletti ar trebui să-şi dea demisia», spune consilierul regional de pe lista Altra Emilia-Romagna, Piergiovanni Alleva.
Lucrul cel mai grav, scrie Alleva într-o notă, «este lăudata autorizaţie ministerială de a acţiona în afara legii: dacă este aşa ar trebuie cerută demisia ministrului Poletti». După Jobs Act, continuă consilierul regional care este şi avocat expert în dreptul muncii, «avem de fapt clară tendinţa ministrului de a vedea în mod favorabil exploatarea cinică a lucrătorilor, însă aceasta ar fi o confirmare răsunătoare şi oficială care nu poate fi tolerată».
Giulia Gibertoni, şef de grup M5S în Emilia-Romagna, a semnalat că deja în urmă cu doi ani în provincia Bologna au existat denunţuri împotriva unor agenţii de recrutare a forţei de muncă care propuneau firmelor din regiune să angajeze lucrători direct din România sau Bulgaria, pentru a economisi consistent în privinţa taxelor şi contribuţiilor sociale.
Şi primarul din Modena, Gian Carlo Muzzarelli, intervine asupra cazului, spunând că „demnitatea muncii este o valoare fundamentală care trebuie să fie protejată şi salvgardată de acest tip de iniţiative”. Şi deci „fac bine sindicatele să denunţe o activitate care se prezintă cu caracteristici ce te duc cu gândul la exploatare, cu siguranţă nu la ocuparea forţei de muncă”, adaugă Muzzarelli în numele întregului consiliu local.
Primarul aminteşte că, în orice caz „firmele care operează în Italia sunt obligate să respecte normativele italiene privind munca: Uniunea Europeană prevede acest lucru tocmai pentru a evita fenomene de dumping social şi dacă există firme fantomă care încearcă să dribleze aceste legi – subliniază primarul într-o notă – este necesar să le urmărim, verificând autorizaţiile lor, aprofundând relaţiile lor cu firmele italiene”.
Potrivit lui Muzzarelli, „criza economică nu poate în niciun fel să reprezinte o scuză pe care aşa-zişii întreprinzători fără scrupule să o folosească pentru a le nega drepturi lucrătorilor”.
Asociaţia agenţiilor protestează
De la Roma se mobilizează şi Assolavoro – Asociaţia Naţională a Agenţiilor pentru Muncă – care a cerut o întâlnire urgentă la Ministerul Muncii cu scopul de a verifica oportunitatea de a intensifica controalele asupra operatorilor înscrişi în Registrul Ministerului şi a aplica sancţiunile prevăzute de legislaţia italiană atunci când există încălcări.
Assolavoro va evalua în special existenţa elementelor pentru a recurge la căile legale pentru daune de imagine care derivă din caz şi destinarea eventualelor câştiguri unor acţiuni în favoarea lucrătorilor de la agenţiile de recrutare a forţei de muncă.
„Prin intermediul unor artificii precum cele apărute la Modena şi care au finalitatea exclusivă de dumping al costului muncii, de fapt, se riscă să se declanşeze o cursă de scădere în cascadă a salariilor pentru categoriile implicate care nu ajută pe termen lung la crearea unei demnităţi a meseriei şi profesiilor, în dauna lucrătorului însuşi”, se citeşte în nota Assolavoro.
Assolavoro consideră fluturaşul „nedemn pentru o ţară ca Italia care mereu s-a distins printr-o normativă privind administrarea forţei de muncă şi privind Agenţiile de Muncă recunoscută drept model european pentru garanţiile pentru lucrător şi pentru egalitatea de drepturi”, informează într-o notă.
În Italia sunt peste 300.000 de lucrători în administrare pe lună. „Şi spre deosebire de ceea ce este prevăzut în alte ţări, pentru lucrătorii care lucrează prin intermediul Agenţii sunt prevăzute tot aceleaşi drepturi, aceleaşi protecţii şi aceeaşi retribuţie garantate lucrătorilor din subordinea directă a întreprinderii utilizatoare”, clarifică Assolavoro.