Președintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit vineri, 15 februarie, cu Papa Benedict al XVI-lea.
Băsescu i-a mulţumit Papei Benedict pentru că a acceptat să-l primească în această vizită şi i-a amintit de momentul vizitei anterioare pe care acesta a făcut-o la Vatican, în septembrie 2008, când l-a vizitat la reşedinţa vară de la Castelul Gandolfo.
"Este un cadou extraordinar, mulţumesc. Cadoul meu este ceva mai mic", a răspuns Papa Benedict, care i-a oferit preşedintelui Băsescu o medalie aniversară a pontificatului său. Volumul bisericesc oferit de preşedintele Traian Băsescu este masiv, cântărind mai multe kilograme. Are o lăţime de un metru, cu coperţile deschise, înălţimea fiind de 30 de centrimetri, iar grosimea de 25 de centrimetri.
Băsescu a avut după întâlnirea cu Papa o întrevedere cu secretarul de stat Tarcisio Bertone, apoi a depus în Bazilica San Pietro o coroniţă de flori şi a păstrat un moment de reculegere la mormântul Papei Ioan Paul al II-lea.
Am avut sentimentul că în faţa mea era un Papă care nu avea decât un mesaj: vreau să fii bun. Un om care, prin privire, prin vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor. Iar ceea ce eu cred că mi-a comunicat astăzi Papa a fost în primul rând că avem nevoie de o lume mai bună şi avem nevoie să fim mai buni unii cu alţii.
Din faptul că vizita mea nu a fost anulată, am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România, un mesaj de solidaritate, un mesaj de respect, un mesaj de înţelegere.
Am avut onoarea să întâlnesc unul din cei mai mari teologi şi filozofi ai lumii de astăzi și am sentimentul că cele 47 de cărţi excepţionale pe care le-a scris sunt doar începutul. Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un Papă, un om, mai bun poate ca noi toţi la un loc şi gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna. Să mă scuzaţi pentru sinceritate, dar dacă nu aş fi sincer, mai bine nu aş vorbi.
Traian Băsescu se întâlneşte cu Papa Benedict al XVI-lea
Sentimentul cu care am plecat a fost acela că am avut o întâlnire unică, care nu se va mai repeta şi care nici nu va mai putea avea vreodată un partener asemănător. Aş mai vrea să spun câteva cuvinte despre relaţiile României cu Vaticanul. Relaţiile noastre diplomatice sunt excelente, au o frecvenţă foarte ridicată chiar şi la cel mai înalt nivel.
Şi nici nu ar putea fi altfel, atât timp cât Vaticanul, de multe ori chiar prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, a susţinut românii care se află în Spania, în Italia, în Germania, în Franţa şi oriunde în altă parte. Mesajul Papei pentru imigranţi a fost unul care a sprijinit milioane de români aflaţi în afara frontierelor României şi s-a aşezat ca un scut în faţa necazurilor lor.
Procesele la CEDO din ultimii trei ani, când ori România a susţinut Vaticanul, ori Vaticanul, la solicitarea României, a dat sprijin în procese României, sunt o altă mărturie a relaţiilor excelente dintre ţara mea şi Vatican. Aş vrea să închei mulţumind Bisericii Catolice, Vaticanului pentru punerea la dispoziţia ortodocşilor români a sute de biserici în Italia şi în Spania, pentru ca în jurul bisericilor să slujească preoţi ortodocşi care au reuşit să adune comunitatea. Vă mulţumesc pentru atenţie şi pentru ospitalitate.”
Preşedintele a ţinut acest discurs la recepţia organizată la Palazzo Brancaccio din Roma, unde au fost prezenţi reprezentanţii comunităţilor religioase ortodoxe, catolice şi greco-catolice româneşti de la Roma, români din Italia, cardinalii şi episcopii preşedinţi de Dicasterii, membri ai organizaţiilor şi mişcărilor catolice care au proiecte de colaborare cu România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Vatican.