Român de 23 de ani moare containerul de haine uzate – Decesul s-a produs la ora 2 dimineața, între duminică și luni, descoperirea cu puțin timp înainte de ora 8. Cel care l-a descoperit a crezut că sunt haine atârnate din containerul galben de colectare a hainelor uzate, dar s-a apropiat și și-a dat seama că este o persoană prinsă în capcană, fără viață. Era cu câteva minute înainte de ora 8 dimineața luni, 6 mai, când un angajat al stației ecologice din Canonica d’Adda, lângă Bergamo, a făcut tragica descoperire. O dramă a sărăciei. Pompierii de la Dalmine au fost nevoiți să intervină pentru a elibera trupul neînsuflețit din container. Victima este un român de 23 de ani, Costantin Antonie, care locuia în Fara d’Adda. Medicul 118 nu a putut decât să-și confirme decesul, survenit probabil cu câteva ore mai devreme din cauza asfixiei din cauza strivirii diafragmei.
Român de 23 de ani moare în containerul de haine uzate – Imaginile video și reconstituirea
Datorită filmărilor de la camerele amplasate în afara și în interiorul ecostației – care se află în via dell’Artigianato, în zona industrială de la granița cu Fara d’Adda – carabinierii au putut reconstitui ceea ce s-a întâmplat în noaptea precedentă: în imagini se poate vedea baiatul – fara acte in buzunar – urcandu-se peste gardul care desparte o firma privata de situl ecologic municipal, pe partea dreapta a intrarii, apoi merge spre containerul galben, se introduce cu brațele, capul și până la tors pentru a apuca ceva. Și, de acolo, nemaiputând să se miște, nici aruncându-se cu totul în tomberon, nici revenind pe pași. În acel moment era 2 dimineața între duminică și luni: cu aproape șase ore mai devreme decât atunci când operatorul a descoperit cadavrul.
Tânărul nu a murit imediat și asta face drama și mai înfricoșătoare. Probabil că a încercat să se elibereze, deși în spațiul restrâns din interiorul containerului, care era aproape plin de haine, și să strige: dar terenul ecologic este situat într-o zonă înconjurată doar de firme, toate închise noaptea. O moarte îngrozitoare, după o agonie lentă: unele detalii pot fi furnizate de autopsia, pe care Parchetul ar putea să o dispună marți, 7 mai, după deschiderea unui dosar. Tot marți, la morga spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo, unde cadavrul a fost ridicat în urma verificărilor, va fi îndeplinită procedura de recunoaștere a cadavrului de către unii membri ai familiei care locuiau cu tânărul de 23 de ani în Fara, la 600 de metri de terenul ecologic, scrie Eco di Bergamo.
► Mestre, și-a prins capul într-un container de haine vechi: era moldovean și lucra la Fincantieri
Identificarea victimei
Român de 23 de ani moare în containerul de haine uzate – Trăsăturile feței și absența de acasă din noaptea anterioară au oferit de fapt certitudinea că este vorba de Costantin Antonie, chiar dacă marți dimineața a fost organizată recunoașterea corpului de către membrii familiei. Luni, trupului său – fără acte, cu un ceas digital la încheietură și, în buzunar, un telefon mobil închis – i s-a luat și amprentele digitale, dar căutările în baza de date nu au dat niciun rezultat: tânărul nu era înregistrat, nici fotografiat niciodata si nici nu a avut antecedente.
► Mort în containerul de gunoi. „O scenă înfiorătoare”
Descoperirea macabră a fost făcută de unul dintre muncitorii care strângea saci din coșurile de gunoi din zona Canonica. De luni, situl ecologic a fost închis, însă angajații Geco, firma care administrează ecostația, au cheile pentru a putea intra și descărca camioanele după turul de colectare în localitate. Pentru a face acest lucru, trebuie să urce vehiculul pe o porțiune înălțată și acoperită, de unde este posibil să arunce deșeurile de sus în coșurile de reciclare de dedesubt. «La coborâre, colegul meu s-a trezit în fața containerului și a văzut ceva atârnând – spune un operator ecostație –: i s-a părut haine pe jumătate ieșite, dar în schimb s-a apropiat, a văzut pantofii, și-a dat seama că este o persoană și a sunat la 112.”
Aceste containere sunt foarte răspândite în provincia Bergamo: în partea de sus sunt dotate cu o ușă rotativă unde sunt așezate sacii cu haine. Apoi, pentru a le face să cadă dedesubt, trebuie ridicat un mâner care ridică capacul greu, echipat cu contragreutăți care îl readuc, odată terminată operația, în poziția inițială. Noaptea trecută, tânărul român s-a lipit cu trunchiul de ușa rotativă, fiind blocat de sistemul de închidere mecanică a containerului, fără să reușească măcar să ajungă la telefonul mobil cu mâinile, în buzunarul pantalonilor.