Au furat kerosen din conductele care duc la aeroportul Fiumicino, provocând un dezastru ecologic fără precedent. Acum au fost prinşi: este vorba de o bandă de români.
Carabinierii din Rieti au numit „Oil Vampires” operaţiunea care a dus la arestarea a 11 persoane, aproape toate de origine română, considerate a fi componentele unei bande specializate în furturi de motorină de la oleoductele din zonele Maccarese şi Aprilia şi a unor cantităţi uriaşe de cupru de la fabricile din centrul Italiei.
Acuzaţiile care li se aduc membrilor bandei merg de la asociere criminală în scopul comiterii de furturi şi tăinuire la dezastru de mediu din culpă şi mandatele de arestare au fost executate în 17 martie de circa 70 de carabinieri care au efectuat 15 percheziţii găsind o sută de kilograme de cupru, un aparat de sudură, 10 containere pentru motorină şi diferite unelte pentru dat spargeri.
Anchetele au început în iunie 2014 în urma unui maxifurt de cupru suferit de Replas din Rieti de la care au fost sustrase 1.500 de kilograme din preţiosul metal.
Anchetele au dus la descoperirea unui grup legat de cel puţin alte 14 furturi de cupru cu o valoare totală de circa jumătate de milion de euro. Dar nu numai atât.
Carabinierii au descoperit şi că unii apartenenţi la grup au comis şi şase furturi de motorină, zeci de mii de litri, de la oleoductele Eni provocând o scurgere a carburantului şi în mediul înconjurător, lucru ce a dus la moartea unor animale.
Cercetările şi verificările tehnice, efectuate printre alţii şi de Arpa Lazio, au evidenţiat scurgeri de kerosen pe terenuri şi în apele de suprafaţă la Palidoro şi Maccarese, în comuna Fiumicino, având drept consecinţă moartea unor peşti, păsări şi mamifere acvatice. Din punct de vedere al mediului, zona va fi compromisă pe mai mulţi ani.
„Este cu siguranţă o veste bună să ştim că unii responsabili ai infracţiunilor de pe teritoriul nostru au fost daţi pe mâna justiţiei„, a declarat primarul din Fiumicino, Esterino Montino.
Au găurit conducta Eni pentru a fura combustibil, au provocat un dezastru ecologic