in

Roxana Macovei, cadru medical la Milano: ”Medicii și cadrele sanitare sunt extenuați, dar nu renunță”

Trebuie să avem încredere. Da, Italia este prima țară după China care a trebuit să înfrunte Covid-19. Nu este ușor, luptăm în continuare pentru a ieși cât mai bine posibil din această situație și în același timp construim un parcurs de urmat pentru toate celelalte țări care vor trebui să înfrunte acest virus.  

Noi suntem încă la jumătatea drumului în această luptă. Alții, așa cum este România, la început de drum, dar dacă respectăm carantina putem ieși bine din această încercare. Ne vom sprijini unii pe ceilalți, ne vom susține moral și vom regăsi noi resurse pe care nu credeam că le avem. Și vom învinge. 

Din propria experiență am observat că avem nevoie de situații dificile pentru a crește, pentru a ne propulsa spre un nou nivel de evoluție. Aceste momente dificile, care ne pun greu la încercare, ne arată unde putem lucra, la ce să dăm precedență, avem într-adevăr un sistem sanitar sau trebuie să îl creăm? Care ne sunt prioritățile? Sistemul de învățământ poate face față unei asemenea crize și în ce fel putem ajuta? Există o comunicare între reprezentanți ai spitalelor, ai fundațiilor și a asociațiilor care pot colabora pentru a face front comun într-o stare de urgență?

Populația României, cetățeni români sau nu, pot face un efort acum pentru ca situația de peste o lună să fie cu succes și să ne putem îmbrățișa din nou?

Trebuie să ne focusăm pe ce este important și cu cât luăm mai în serios această situație cu atât mai rapid vom ieși din ea. Este o situație reală și trebuie să o respectăm că atare. Aud, zi de zi, diferite teorii despre Covid-19, una mai „împodobită” decât cealaltă, dar știți ce? Vom ști dacă teoriile sunt reale doar după ce vom învinge acest virus și pentru a învinge trebuie să fim preciși, să respectăm niște reguli, să rezistăm mai mult decât el și să apreciem mai mult viața noastră, a celor din jurul nostru și tot ce ne înconjoară.

Situația mea nu este mult diferită de situația altor familii, copiii îmi sunt închiși în casă de mai bine de 3 săptămâni, dar rămân uimită de răbdarea lor și cât de bine reușesc să înfrunte această situație nouă. Eu lucrez zi de zi cu „copiii mei” Down și autistici care nu înțeleg întotdeauna de ce nu pot ieși pentru plimbările obișnuite, de ce nu pot face aceleași lucruri pe care până acum le făceau, dar reușim să îi menținem ocupați cu diferite jocuri in așa fel încât să menținem voia bună. Mulți dintre ei au patologii care nu pot înfrunta un virus de această amploare, dar facem maximul, zi de zi, pentru ai proteja.

Din fericire, cea mai importantă decizie pentru viața noastră stă la noi. Aceea de a ne proteja. Noi decidem pentru noi. Nu putem da vina pe nimeni. Carantina este o decizie a noastră și de noi depinde nu doar viața noastră ci și a persoanelor pe care le iubim cel mai mult. 

Sunteți cu un pas înaintea Italiei. Aveți un precedent. Italia a fost luată prin surprindere și a subevaluat virusul pierzând o săptămână importantă până a înțeles amploarea situației. Acum funcționează la nivel maxim și chiar și așa are de înfruntat dificultăți enorme. Medicii și cadrele sanitare sunt extenuate, dar nu renunță. Peste 3.000 au contractat deja virusul lucrând în prima linie. Avem în acest moment, în toată Italia, 35.000 cazuri pozitive, de la începutul epidemiei, 2.978 morți ( 7,94% mortalitate), peste 4.000 de persoane vindecate. 2.257 de persoane in Terapia Intensivă. Ieri s-au înregistrat 475 de morți, într-o zi, în Italia. Acest virus nu trebuie luat peste picior. 

În același timp, nu trebuie să disperăm. Trebuie să găsim un echilibru. Trebuie să fim conștienți de amploare și în același timp să găsim părți pozitive care să ne ajute să mergem mai departe: putem petrece timp de calitate cu familia, avem timp să deschidem cartea cumpărată acum câteva luni și pe care nu am reușit să o citim, ne putem dedica hobby-urilor lăsate deoparte din lipsă de timp, putem să ne auzim la telefon și în video call cu persoanele dragi pentru că tehnologia nu ne lipsește.

În același timp, vestea cea mai bună este că Mama Natură respiră un pic. Cele mai recente imagini din satelit arată că smogul a scăzut considerabil după restricțiile din această perioadă. La Veneția, din lipsa activității industriale, canalele au redevenit limpezi și au fost sesizați delfini in apropiere. Există un echilibru în tot ce ne înconjoară și în tot ce se întâmplă. Să avem încredere!

Roxana Macovei, cadru medical, Milano 

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristi Chivu, întristat că unii români nu respectă autoizolarea: ”Să nu creadă nimeni că e Batman, Superman sau mai știu eu cine!”

Efectele pandemiei: Dacia și Ford au închis fabricile din România și au trimis 20.000 de angajați în șomaj tehnic