«Nu pot înţelege lipsa de reacţie a ambasadei României într-o săptămână în care s-au descoperit nereguli grave la producătorii de grana padano din Lombardia. Este vorba despre 4000 de forme de brânză confiscate pentru că au fost produse cu lapte contaminat cu aflatoxină, despre 30 de persoane fizice şi juridice anchetate şi despre 3 centre de analize autorizate în provincia Brescia, dar mai ales despre Institutul Zooprofilactic, care nu au semnalat această gravă situaţie.»
Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Comisia pentru agricultură: „Ei (italienii n.r.) se gândesc că acest scandal ar limita concurența din România”
Robert Răducescu (foto), un militant pentru drepturile românilor din Italia, a luat poziţie în scandalul brânzei româneşti contaminate cu E.coli. Intervenţia sa vine după ce un europarlamentar român, Laurenţiu Rebega (fost PC, fost PRU, în prezent independent) a spus că italienii se tem de concurenţa românească, din această cauză ar fi lansat alerta sanitară a brânzei Brădet contaminate cu E-coli, folosind pretextul îmbolnăvirii unui copil român la Florenţa.
«Din graba cu care italienii au aruncat pata pe toată brânza produsă în România transpare intenția de a scăpa de concurența producătorilor români. Italia este unul dintre cei mai mari producători de brânză. Orice alt produs străin care pătrunde pe piața italiană înseamnă concurența produsului local. Italienii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai vehemenți contestatari ai concurenței produselor din alte state membre având în vedere costurile de producție. În ultima perioadă, noi, românii am devenit destul de competenți pe toate piețele chiar dacă nu producem cantități masive. Italienii s-au legat de acest scandal cu Brădetul pentru a scăpa de o concurență care devine din ce în ce mai puternică pe piața lor.
Ei (italienii n.r.) se gândesc că acest scandal ar limita concurența din România. Să nu uităm că avem o comunitate destul de mare în Italia. Comunitatea noastră este interesată de produsele de acasă, de produsul românesc. Consumatorul își alege produsul după gustul pe care l-a avut inițial în țara de origine», a declarat europarlamentarul Laurențiu Rebega.
6 tone de brânză Brădet în Italia, au fost retrase doar 500 kg
Iată replica lui Robert Răducescu, preşedintele asociaţiei Romania-Lombardia şi vice-preşedinte demisionar al Pnl Diaspora: «Nu îl cunosc personal pe europarlamentarul PC Constantin Laurenţiu Rebega, implicat în dosarul de spălare de bani şi luare de mită de la Ministerul Agriculturii şi urmărit penal de procurorii DNA în ancheta care vizează organizarea unor evenimente în cadrul Târgului Indagra din 2014, neauzind de existenţa acestuia până acum.
În schimb, pot spune că vorbeşte în necunoştinţă de cauză atunci când se referă la „frica” producătorilor italieni de brânzeturi, de a pierde piaţa în favoarea produselor romaneşti. Nici vorbă pentru că nu exista concurenţa. Produsele lactate romaneşti au o piaţă de desfacere circumscrisă la comunitatea românească din peninsulă. Punct. Este dacă vreţi, un produs de nişă. În continuare, consider că motivul real al îmbolnăvirii şi morţii copiilor în România, este cu totul altul. Iar pista vaccinurilor este, pentru mine, mult mai plauzibilă.
Dar pentru că veni vorba despre politicieni, nu pot să nu observ că până acum niciunul din cei care au legătură cu diaspora română din Italia, nu a scris un cuvinţel despre această chestiune în care, totuşi, este vorba despre imaginea României, țară ai căror cetăţeni le-au plătit recenta vacanţă în Italia.
Pe senatorul Badea Viorel sau „al ruşinii”, aşa cum este numit în Italia şi Spania, îl pot înţelege pentru că şi-a trădat echipa şi nu mai are niciun fel de consiliere din partea celor pe care i-a tratat într-un mod execrabil dar pe ceilalţi senatori şi deputaţi din acest colegiu, nu îi înţeleg deloc.
La fel cum nu pot înţelege lipsa de reacţie a ambasadei României într-o săptămână în care s-au descoperit nereguli grave la producătorii de grana padano din Lombardia. Este vorba despre 4000 de forme de brânză confiscate pentru că au fost produse cu lapte contaminat cu aflatoxina, despre 30 de persoane fizice şi juridice anchetate şi despre 3 centre de analize autorizate în provincia Brescia dar mai ales despre Institutul Zooprofilactic, care nu au semnalat această gravă situaţie.
Pot să înţeleg doar că suntem reprezentaţi de incompetenţi sau de persoane care au găsit paradisul în munca la stat pe banii contribuabililor români din ţară şi din străinătate, adică a românilor de pretutindeni.»
Criza brânzeturilor românești în Italia ia amploare: Alertă sanitară în Toscana, Lazio şi Campania