in

„Am plecat dintr-un stat care-și umilește cetățenii, tratându-i cu dispreț sau ignoranță, dar nu-mi voi renega niciodată originea”

De ce am ales sa traiesc in afara statului roman:

Pentru ca am cunoscut modul de viata din tarile vestice, in speta Spania, Franta si Italia, ajungind la concluzia ca viata este mult prea scurta pentru a fi irosita intr-un stat care-si umileste cetatenii, tratindu-i cu dispret sau ignoranta.

In Romania nivelul de trai este, de cel putin 4-5 ori, mai scazut decit in tarile amintite. Pe o scara ipotetica si relativa, de la 1 la 10, in Romania se traieste de nota 2 iar in Spania de nota 7. In Spania am inteles cu adevarat semnificatia notiunii de protectie sociala.

Exemple in acest sens:

In Romania, desi am cotizat circa 20 de ani la CAS, deci aveam asigurare de sanatate, in momentul in care trebuia sa merg la medic, eram obligat sa platesc serviciile prestate. Sa ai nesansa de a avea nevoie de operatie medicala, nedispunind de bani, este o catastrofa pentru persoana in cauza.

Nu contest profesionalismul personalului medical ci modul acesta umilitor de asistenta. In Spania am primit asistenta medicala, prin prisma faptului ca sint cetatean al UE, necotizind vreodata la sistemul spaniol de sanatate. Cit timp beneficiezi aici de asigurare de sanatate, o plata aditionala iese din discutie. Nu se concepe termenul de mita sau spaga in acest domeniu.

In domeniul infrastructurii rutiere, diferenta este radicala. Spania are circa 14.000 km de autostrada iar Romania nu a atins 1.000. Ce sa mai vorbim de calitatea carosabilului, indiferent de categoria drumurilor rutiere – europene, nationale, judetene !?

Fac abstractie de denumirea monedei de circulatie, euro sau leu. Gindesc in general la bani si iau ca referinta un venit lunar de 1000:

 

  • In Romania din 1000 platesti circa : 6 – litrul – carburant auto. 5 – kg – zahar 5 – litrul – ulei de floarea-soarelui 20 – litrul – ulei de masline 10 – kg – carne de pui 15 – kg – carne de porc 3 – litrul – lapte, etc. – exemplele sint nesfirsite
  • In Spania : 1,5 – carburantul auto 1 – zahar 1 – ulei de floarea-soarelui 3 – ulei de masline 2,5 – carne de pui 4 – carne de porc 0,7 – lapte

 

O estimatie simpla si constat ce putere scazuta de cumparare are un cetatean din Romania: din 1.000 va cumpara 200 kg zahar pe cind in Spania din 1.000 va cumpara o tona, s.a.m.d.

Sistemele de asa-zisa justitie sint in general asemanatoare – o mizerie. Denumirea insasi este o gluma sinistra, mai corect s-ar numi – sistemele de injustitie.

Preturile la imobiliare sint relativ egale, uneori chiar mai scumpe in Romania. In Sagunto gasesti apartamente de 100 m patrati, in blocuri fara ascensor, 20.000 euro, la malul Mediteranei ! Acelasi gen de apartament se vinde in Craiova cu cel putin 40.000 !!!

In privinta claselor politice diferentele nu sint notabile, se promite mult si se face putin sau deloc, in special in Romania.

Tragic este faptul ca o natiune care a dat umanitatii genii ca – Eminescu, Enescu, Eliade, Brancusi, Vuia, Aslan, Comaneci, etc. si conducatori ca Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, etc. – este silita sa traiasca intr-o tranzitie interminabila, caracterizata si definita prin hotii, fraude, lipsuri, neimpliniri, frustrari si umilinte.

Si mai tragic este faptul ca acei care au dirijat si continua sa manevreze aceasta tranzitie, au ajuns in posturile de conducere prin votul poporului, generindu-se astfel o farsa catastrofala de tipul : Cum iti asterni, asa dormi !

La 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 7 de la aderarea la UE, in Romania salariul minim oficial pe economie este de circa 180 euro, pe cind in Spania este de circa 650 euro.

Mi-as fi dorit sa traiesc decent toata viata pe teritoriul romanesc insa, din nefericire, sint sigur ca pe timpul vietii mele acest lucru nu va fi posibil ! Imi doresc pentru copiii mei un viitor mai bun, intr-un stat mai bun ! Chiar daca voi trai in afara tarii, nu-mi voi renega niciodata originea si voi cauta, pe cit posibil, sa imbunatatesc perceptia europenilor occidentali asupra identitatii romanesti.

Cristinel Udrea, Spania

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Cristian David la Forumul Crans Montana: ”Suntem obligați să asigurăm românilor din străinătate imagine favorabilă și protecție”

Sărbătoarea Mărţişorului la Roma – spectacolul tradiţional organizat de ARI în 2 martie