Strigătul de ajutor vine din partea unei familii, care a sosit în Italia în urmă cu aproape un an de zile pentru a-şi vindecă fetiţa diagnosticată cu leucemie linfoblastica acută. Cu ochii în lacrimi şi răvăşită de durere, mama Timeei îşi aminteşte momentul în care a aflat cumplită veste.
“Până în martie 2015 am avut o viaţă normală, cu mici lipsuri materiale ca în fiecare gospodărie, însă pe atunci nu mă gândeam că acestea sunt fără valoare în comparaţie cu sănătatea şi viaţă copilului nostru. Munceam amândoi, eu eram manager de calitate la o firmă de cablaje auto iar soţul era controlor electric şi vizual. Timeea era la grădiniţă, până într-o zi, când m-a sunat educatoarea şi mi-a spus că are febră şi e foarte palidă la faţă.
Credeam că e o banală răceală, am dus-o la pediatru şi în urmă analizelor de sânge a rezultat că este anemică. I-au prescris picături cu fier.
Fetiţă se tot plângea de dureri de cap, obosea foarte repede şi avea febră. Am dus-o la spital şi în urma unor analize amănunţite i-au pus diagnosticul. Nu puteam crede că este adevărat. Tremuram din toate încheieturile, şi privirea îmi era pierdută pe geam la o macara, o constructive, ceva de genul, dar nu mai auzeam nimic, doar plângeam şi tremuram iar filmul s-a oprit. Ştiu că am întrebat doar atât : se poate salva? Doamna doctor a zis: facem ce putem…”
Părinţii au început să caute disperaţi pe internet informaţii despre această boală, să ia legătură cu alţi părinţi a căror copii aveau leucemie şi să contacteze clinici din străinătate. Au luat legătură printr-o rudă cu doctorul Marco Zecca, directorul Secţiei de Oncohematologie pediatrică a spitalului San Matteo. În 3 zile au ajuns la Spitalul din Pavia. Au fost trataţi bine, Timeea a fost supusă până nu demult chimioterapiei pe cale intravenoasă şi acum urmează un tratament de menţinere cu purinethol, metrotexat şi bactrim. Numărul pastilelor cresc sau descresc în funcţie de evoluţia globulelor albe. O parte din costurile tratamentului a fost suportată de statul italian, iar cealaltă parte a fost plătită cu ajutorul unor credite bancare şi a donaţiilor.
În ajutorul lor au sărit sute de oameni. Prietenii de acasă au creat un eveniment pe Facebook (https://www.facebook.com/events/382560195268757/ ), prin care oricine poate să ofere la licitaţie un lucru pe care nu îl mai foloseşte. Banii strânşi merg în contul Timeei. Până acum s-au strâns 7000 de euro. .Din această sumă au plătit şi chiria lunară de 230 de euro pentru locuinţa care le-a fost pusă la dispoziţie de către un ONG cu care colaborează spitalul. Dat fiind faptul că Timeea nu mai urmează în spital un tratament intravenos, familia trebuie să se mute în altă parte.
“Nu cerem bani, doar un loc de muncă, cu contract, pe baza căruia să putem închiria o locuinţă. Putem să muncim orice, unul din noi cu program întreg, celălalt part-time pentru că cineva trebuie să fie în permanentă cu Timeea. Ne adaptăm uşor, am învăţat cât de cât limba italiană. Ştim şi limba engleză”, spune mama fetiţei, Atena Terhes.
Urmează un moment de tăcere, lacrimile îi acoperă obrajii şi abia, abia şopteşte iar:
“O lecţie de viaţă în care ne-am apropiat de Dumnezeu şi de oameni, am devenit mai buni, mai răbdători. În ciuda tuturor dificultăţilor nu am renunţat la a ajuta la rândul nostru atât cât am putut. Şi suntem recunoscători şi fericiţi, la fel de fericiţi ca şi în ziua în care s-a născut Timeea, pentru că de fapt acum începem toţi trei, o nouă viaţă, împreună, cu greutăţi, însă speranţa de bine şi faptul că avem un copil puternic, ne face şi pe noi puternici, şi putem lupta în continuare alături şi pentru unicul nostru copil, Timeea.
Ne dorim o viaţă normală pentru copilul nostru drag, însă departe de casă, e greu. Ne e atât de dor de ţară noastră! Vom răzbi în timp, vom încerca să stăm încă un an aproape de spital, acasă nu ne putem întoarce până când copilul nostru este vindecat “.
Larisa Axinia