Incompetență sau rea-voință, prostie sau șmecherie. Oricum s-ar numi, înseamnă vinovăție.
Votul electronic, prin internet, trebuie implementat cât mai repede, începând cu alegerile prezidențiale din această toamnă.
Partidul ADER se declară dezamăgit după încheierea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019.
Oare putem să suspectăm guvernele care s-au succedat din anul 2009 până azi de incompetență? Sau de rea-voință? Sau cum să numim refuzul lor de a analiza și a găsi soluția optimă pentru a permite tuturor românilor să-și exercite dreptul prevăzut prin Constituție României, dreptul de a vota.
Art 385 din Codul penal prevede: Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
La aceste alegeri, ca de altfel și la cele din anii anteriori, românii care au reședința în alte țări, mulți la număr, nu au avut acces la urnele de vot.
De exemplu, în Marea Britanie, în zona metropolitană Birmingham, acolo unde există o mare comunitate de români, nu a fost deschisă decât secția de votare nr.308 unde s-au adunat peste 10.000 de rezidenți din care doar aproape 2000 au reușit să voteze iar restul de 8000 au stat la cozi peste 8 ore și nu și-au putut exercita dreptul de a vota.
Numeroase secții de votare au dispus de un număr mult prea mic de buletine de vot, respectiv 800-1000 de exemplare și astfel, la ora 9.00 a.m. cei care erau desemnați să deservească secția de vot au anunțat că nu mai sunt buletine de vot.
În Italia, cu toate că în anii anteriori au fost deschise secții de votare și în localitățile limitrofe orașului Roma la Ostia , Acilia, Tivoli, Guidonia, Montero, Tondo, Frosinone, acolo unde se aflau comunități de români, la scrutinul din 26 mai 2019 acestea nu au mai fost deschise și românii din aceste orașe au fost nevoiți să meargă la Roma, numărul votanților depășind cu mult capacitatea secției de vot, ceea ce a împiedicat și aici mii de români să își exercite dreptul legitim de a vota.
Cozile interminabile formate de români la secțiile de vot în toate țările, au creat o imagine dezastruoasă pentru România în toată lumea.
Statul român și guvernanții au arătat încă odată dezinteresul pentru conaționalii noștri care sunt plecați în străinătate. Aceste alegeri au demonstrat că statul român nu are o clasă politică pentru acest mileniu în care trăim, demostrând incompetența și încălcarea drepturilor cetățenilor.
Partidul ADER cere să răspundă principalii vinovati ai guvernului pentru ineficiența și dezinteresul total pe care l-au arătat față de românii noștri din Diaspora.
Este inadmisibil ca în secolul al XXI-lea, în plină eră a internetului și a transmisiei super- rapide de date la mari distanțe, cetățenilor români să le fie refuzat dreptul constituțional de a vota, cu indecenta scuză că nu locuiesc într-un anumit teritoriu sau lângă o anumită misiune consulară.
Partidul ADER cere renunțarea la acest sistem anacronic de vot din România și cere pentru următoarele alegeri implementarea votului online, atâta timp cât există sisteme super-securizate, așa cum este de exemplu cel bancar, care permit operațiuni esențiale în deplină siguranță pentru individ. Votul electronic, prin internet, trebuie implementat cât mai repede, începând cu alegerile prezidențiale din această toamna !
Florin Tătaru
Președinte
ADER Diaspora