Mărțișorul în Italia, între pandemie și război. Dacă până mai ieri eram izolați din cauza pandemiei, acum se adaugă tragedia războiului din Ucraina, care are un impact emoțional puternic pentru noi toți.
Cu toate acestea, încercăm să trăim cât mai normal, iar mulți români din diaspora nu și-au uitat obiceiurile și tradițiile. A fost și cazul zilei mărțisorului care pe mulți i-a făcut ”să se simtă cu sufletul acasă”.
Două românce, Adina Telegraf și Izabela Hodor au povestit pentru Gazeta Românească despre inițiativele pe care le-au avut, legate de sărbătorirea mărțișorului.
Mărțișorul în Italia, între pandemie și război
Adina Telegraf, mamă, învățătoare și președinta asociației ”Dor” din Pescara și organizatoarea ”atelierului” de mărțișoare din acest an, în colaborare cu Izabela Hodor din Terni, și ea mamă la rândul ei, împreună cu cei doi copii și soțul au reușit să dea o o frumoasă semnificație acestei zile prin activitățile lor.
“Mărțișorul și Ziua Femeii la Milano”, eveniment organizat de Asociația Românii în Italia
Cum a trecut sărbătoarea mărțișorului în casele voastre?
Izabela Hodor: ”Am crescut cu rădăcini transmise de către părinți, rădăcini pe care nu le voi uita, n-am cum. M-am născut acolo în România și chiar dacă sunt în Italia de 14 ani, nimic nu mă va împiedica să transmit mai departe copiilor mei, tradițiile și obiceiurile din locul meu natal.
Atât eu cât și soțul meu, ne creștem copiii prin ambele prisme culturale, lingvistice și tradiții. Este indispensabil ca atât copiii mei cât și următoarele generații să își păstreze tradițiile. Dacă uităm de ele, este egal cu a ne nega identitatea.
Eu sper și îmi doresc să cred că toate mamele, indiferent de anii petrecuți departe, fac același lucru.
A fost o zi frumoasă, am avut posibilitatea de a o dedica în întregime în sânul familiei și a lucrului manual. N-am făcut diferențe, de la mic la mare, am cusut mărțișoare pe pânză și asta a trezit în noi o satisfacție imensă, ne simțeam cu sufletul acasă.”
Adina Telegraf: ”Rolul de mamă, de femeie, rămâne unic, indiferent de țara în care te afli. Din păcate, anul acesta, fără să vrem asistăm cu tristețe la un măcel fără precedent. Suntem martori în fața impotenței, a durerii, știind că unele mame nu se pot bucura de soare și de sosirea primăverii.
Copiii sunt receptivi, ei sunt psihologii cei mai buni și leacul pe rana durerii. Anul acesta, ne-au pus plasture în loc de mărțișor, prin ochii lor, prin cuvintele și mângâierea lor.
”Mami, lasă-mă să te ajut. Știu că mâinile tale știu să coasă frumos și mai știu că fiecare fir cusut de tine, înseamnă dor de casă. N-am uitat cât de mândră erai când îmi prindeai mărțișorul la piept, pentru tine înseamnă colțul tău de rai”.
Sunt învățătoare de profesie. Dar vă spun că uneori copiii sunt cei mai buni pedagogi, mai ales în situații precum realitatea pe care o trăim în aceste momente.”
Pentru a nu trece indiferenți peste eveniment, chiar dacă a fost restrâns din cauza situației pandemice care încă nu s-a terminat, cel puțin aici în Italia, au reușit totuși să organizeze un mic atelier acasă.
Apoi, au fost invitate la sărbătoarea mărțișorului de la Vasto. Un eveniment organizat de către o altă asociație românească, în colaborare cu Primăria din Vasto și Ambasada României la Roma.
Adina Telegraf, ce puteți să ne spuneți despre acest eveniment?
Anul acesta, cu ajutorul soțului meu, am reușit să transformăm pentru o zi, casa noastră în atelier de cusut. Am avut plăcerea să avem alături de noi familia Hodor de la Terni. Împreună am reușit apoi să realizăm o colecție de mărțișoare, toate cusute și confecționate manual.
Acestea au ajuns să fie prezentate și la Vasto, la evenimentul cultural unde am fost invitată cu Asociația noastră, ”Dor” din Loreto-Pescara. Evenimentul a fost organizat ”Vocea Românilor Vastezi”, în colaborare cu Primăria din Vasto și Ambasada României la Roma.
Au fost prezente autoritățile locale și un reprezentant al Consulatului general de la Roma. A fost și un program artistic, recital de poezii, unde protagoniștii au fost copiii. Apoi, a fost prezentată expoziția de mărțișoare realizate de fiecare asociație prezentă, expoziție care apoi s-a putut vizita la sediul Ambasadei Române de la Roma.
Anul acesta, Mărțișorul a fost dedicat mamelor și tuturor femeilor care se luptă pentru propria viață și care nu pot să se bucure de libertate. Aș putea spune că s-ar potrivi numele ”Mărțișorul păcii”.
Ce mesaj ați dori să transmiteți comunității românești din Italia?
Izabela Hodor: ”Dumnezeu vrea pace și nu război. Fiți mai uniți și trăiți frumos, pentru voi și pentru cei dragi. Să aveți parte de o primăvară plină de pace și liniște!”
Adina Telegraf: ”Nu există o lume mai perfectă decât o lume plină de frumos și pașnică. Anul acesta, singura dorință pe care o am, să fie pace pe pământ iar la anul poate reușim să sărbătorim 8 Martie așa cum se cuvine.”
Adriana Maria Weissenbacher – Ancona