Asociația Europeană TraciaLand sărbătorește de 10 ani IA românească, organizând evenimente culturale în Italia, la Bari și îmbracă participanții de pe toate continentele, în costume populare autentice.
Parada costumelor: https://www.facebook.com/abcsara.benessereecultura/videos/4347927425237445
Ia românească este un mijloc de promovare a identităţii române. Folclorul românesc și obiceiurile populare au fost păstrate și respectate de-a lungul timpului, fiind cele mai diverse din Europa. Motivele populare reflectă identitatea etnică, reprezentând o dovadă a valorilor istorice și artistice ale poporului român. IA este un etalon al frumuseții, o mărturie a spiritului profund și creator al românilor. Piesa de bază a costumului popular românesc este cămașa -IA, mai lungă sau mai scurtă, fabricată din cânepă, in sau lână, brodată cu motive tradiționale care diferă de la zonă la zonă.
Cămășile pe care le purta cu mândrie Regina Maria erau realizate din materiale fine, precum mătasea și borangicul. Regina Maria a admirat tradițiile românești, viața oamenilor de la țară și portul popular, făcându-le cunoscute în lume prin povestirile sale. Atât ca prințesă, cât și ca regină, Maria a purtat cu mândrie și eleganță costumele populare românești, alegând să îmbrace, chiar și la serate, cămăși brodate cu motive tradiționale, văluri înflorate și fote.
Pe la vârsta de 5-6 ani, eram fascinată de IA costumului popular cu care bunica mea, Maria, ma îmbrăca cu mândrie la toate serbările de la grădiniță. Îmi amintesc și acum cât de frumoasă era și ce broderie bogată avea! Din dorința de a retrăi acele emoții, am ales să promovez IA la toate evenimentele pe care le-am organizat in Italia.
Încântătoarele ii brodate, element fundamental al portului tradițional românesc, iubit și promovat de nenumărate ori de către Majestatea Sa Regina Maria a României în urmă cu un secol, acum este readus în actualitate.
Am ales ca pe scenă să defileze femei de diferite naționalități din grupul “Le Mamme del Mondo”, purtând colecții autentice românești. Totodată s-a promovat și tradiția Sânzienelor. În video de mai jos veți putea observa bucuria tuturor fetelor, prezente din diferite țări, îmbrăcate cu costumul tradițional românesc și purtând pe cap coronițe din flori de câmp. Evenimentul a fost transmis și promovat pe toate canalele de socializare. Toate au împărtășit acel moment unic pentru ele. În luna Iunie am avut 4 evenimente pe care asociația noastră le-a promovat: 1 Iunie – Ziua Copiilor 20, 21 Iunie – Rusaliile 24 Iunie – Ziua universală a IEI 26 Iunie – Ziua Drapelului Românesc.
Evenimentele au avut loc în parteneriat cu Primăria din Bari, în locații de prestigiu, precum: Prefectura, Universitatea Aldo Moro, Primărie și Piețe Centrale cu invitații speciali Otilia Magheru fondatoarea conceptului de business și brand TraciaLand, Lia Lungu interpretă de folclor tradițional, Paula Mitrache – solist vocal formația Haiducii, Cristina Chiriac președintele CONAF , care transformat IA românească în cel mai bun ambasador al României, revitalizând astfel un segment important, al meșteșugurilor.
In anul 2020 viața m-a adus in Germania, in orașul Frankfurt. Iubirea mea pentru Ie, pentru costumul popular, pentru țara mea ramane ca o făclie vie. Ceea ce am facut in Bari o sa aibă continuitate și aici, in Frankfurt alături de niște oameni la fel de iubitori de tradiția românească.
Impreuna cu acești oameni minunați am format TraciaLand Deutschland. Ideile noastre educative si culturale le-am asezat pe hârtie, si asteapta cu emoție și entuziasm sa mângaie sufletul tuturor romanilor iubitori de arta, educatie si cultura. Primul eveniment al asociației, cel de lansare, va avea loc de îndată ce din punct de vedere legal o sa fie posibil.
Monica Irimia, președinta asociației ”Tracia Land” Italia – Germania