Medicul Giani Huci, coordonator PSD Italia, ne-a trimis un comunicat prin care dorește să precizeze foarte clar că declarația lui Marian Mocanu nu coincide cu poziția PSD Italia. De asemenea asigură toți membrii și simpatizanții că politica partidului susține votul pentru românii din străinătate. Ne precizează și faptul că Marian Mocanu, deși a fost candidatul PSD la ultimele alegerile parlamentare, în prezent nu mai are calitatea de membru, acesta dându-și demisia în mai 2011.
S-a apreciat destul de negativ in ultima vreme nivelul de implicare politica a romanilor din diaspora. Cu toate acestea pot spune ca subiectele de presa sau cele de pe agenda publica sunt urmarite si comentate, atat la nivel informal – in familie, la locul de munca, pe site-uri de socializare, cat si la nivel formal – prin forumuri de discutii pe teme legate de migratie, prin constituirea diverselor organizatii menite sa reprezinte un liant intre diaspora si Romania. Cetatenii din diaspora sunt atasati de Romania si foarte conectati la evenimentele politice. Si asta si pentru ca motivele care i-au facut intr-o prima faza sa paraseasca tara sunt de natura politica, deci cu atat mai mult sunt conectati la realitatile din tara.
Participarea redusa sau unele cazuri de ignoranta sau nestiinta in materie de politica/societate nu pot reprezenta un argument in favoarea limitarii sau chiar interzicerii dreptului la vot. Imi aduc aminte de inceputul anilor ’90 cand diverse voci militau pentru un drept la vot acordat doar anumitor persoane, mai educate, mai bine pozitionate. Ori asta este complet nedemocratic. Nu poti limita sau conditiona participarea politica democratica prin instrumental sau principal, votul. Politica este esentiala pentru modul de functionare a unei societati, deci nu poti opera excluderi de la acest mod de a fi impreuna a oamenilor.
Faptul ca unii oamenii aleg sa nu fie interesati de politica si sa nu participe procedural – prin vot sau informal – prin idei si discutii la teme legate de societate nu reprezinta in niciun caz un atribut specific disporei romanesti si este pana la urma alegerea lor personala, tine de libertatea lor de actiune. Prezenta la vot este scazuta si in tara, dezinteresul fata de politica se manifesta in Romania in proportie foarte mare, sunt parinti care isi educa copii in spiritul unei desconsiderari foarte mari a romanilor si Romaniei in general. Deci nu se poate argumenta in niciun caz restrctionarea sau limitarea votului prin lipsa de interes a romanilor din diaspora fata de politica sau fata de cultura romana. Romanii din Italia sunt, daca vreti sa privim asa, o societatea romaneasca la scara mai mica.
Apelul pe care il fac in calitate de cetetean roman care a ales sa-si traiasca o parte a vietii in alta tara este la unitate, consens si moderatie. Starea de spirit a romanilor din diaspora spre aceste elemente indica.
Fie ca sunt apatici sau nu din punct de vedere politic, fie ca vorbesc sau nu cu respect si afectiune de Romania, fie ca stiu sau nu nume de politieni, sau stalcesc cuvinte romanesti, este dreptul lor sa voteze. Doar ei pot decide daca este important sau nu sa voteze in contextul in care nu mai rezideaza in Romania. Si niciun politician nu ar trebui sa aiba dreptul sa intervina in acest spatiu de libertate de decizie.”
Coordonator PSD ITALIA
Dr. Giani Catalin Huci