Inițiat de către Departamentul Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, proiectul își propune să sprijine creațiile literare ale românilor aflați în diaspora și să ofere un cadru de afirmare identității culturale românești.
În prezența unei numeroase asistențe: domnul senator Viorel Badea; domnul Eugen Serbănescu, Consul General al României la Bologna; domnul Cătălin Toșcuță, consul; părintele Cristian Muntean de la Parohia Sf. Nicolae din Brașov, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreședinte al juriului; părintele Constantin Totolici, protopop al Protopopiatului Emilia Romagna I; părintele consilier Gelu Porumb de la Departamentul pentru Cateheză al Episcopiei Italiei, membru al juriului, și numeroși alți preoți ai propopiatelor Emilia Romagna I și II și Veneto I, părintele Vid Trandafir– consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, gazda evenimentului, a evidențiat câteva dintre obiectivele concursului de creație literară Slovă Românească, precum : cultivarea limbii române în spațiul specific al diasporei, promovarea creativității și sensibilității personale, dezvoltarea orizontului cultural, dar și orientarea etică și interculturală a participanților.
Se spune că „poezia apare când emoția și-a găsit gândul și mai apoi gândul și-a descoperit cuvintele.”
În zborul gândului spre materialitatea cuvântului, truda și frământarea, nesomnul și lupta, se îngemănează, se cotropesc și contopesc, pentru ca aripa de sclipire pură a poeziei să triumfe. Într-o așezată și nostalgică zi de toamnă italiană, la Bologna, pentru bucuria simplă, caldă și izbăvitoare a Slovei Românești, emoțiile covârșitoare ale participanților, părinților și audienței și-au dat întâlnire la ceas de seară.
Gândul și-a descoperit cuvintele și noianul lor a fost ca o revărsare de pace peste câștigătorii concursului Slovă Românească, cei care au crezut în forța de catarsis a creației, cei care au știut asculta și descifra cu teamă și luptă poate, gândul acela lăuntric și iscoditor al metamorfozei, eliberându-l mai apoi în cuvinte.
Astfel, concurenții au purtat parcă prin creația lor, o oglindă prin lume, reușind să ne arate frumusețea ei, valențele infinite ale limbii române, dar și ale sufletului creator de valori.
Secțiunea 12-16 ani – și-a desemnat câștigătorii, purtătorii neprihăniți ai oglinzilor, care au redat liric zbuciumul ființei lor și zbaterea efemeră a lumii.
Premiul I: Gașpar Elena Otilia (parohia Camposampiero) – Îi mulțumesc lui Dumnezeu
Premiul al II- lea: Olaru Angela (parohia Camposampiero) – Biserica
Secțiunea 16-20 de ani – au impresionat juriul cu imaginile evocatoare prezentate, dar și datorită temelor propuse:
Premiului I: Dulgheru Larisa Bianca (parohia Camposampiero) – Biserica te așteaptă
Premiul al II- lea: Ciubotaru Teodora Sebastiana (parohia Camposampiero) – Acasă
Premiul al III- lea: Tusa Vasile (parohia Camposampiero) – Limba noastră
La secțiunea proză– în acest an, doua câștigătoare care și-au dezvăluit sufletul inocent și creator în susurul poveștilor în care mai cred și pe care le imaginează de la înălțimea vârstelor frumoase:
Angela Olaru (parohia Camposampiero) – Gânduri de adolescent
Alessandra Beclean (parohia Forli) – Misterul bătrânicii
La Secțiunea Specială, premiile au fost obținute de :
Premiul I:
Rotaru Luminița (parohia Trento) – Slovă Românească
Premiul al- II lea:
Iurașcu Iuliana (parohia Noale ) – Amintiri cu mama
Premiul al- III lea:
Corina Micu (parohia Modena) – Gânduri
Chivuța Iordache (parohia Roma ) – Și chiar să plâng
Marele Premiu al concursului de creație literară Slovă Românească-ediția a II- a:
Iulian Cirimbei (parohia Modena ) cu creațiile: Pâine albă, Pe-un picior de rai, Iartă-mă țară! și Încă
Au înmânat premiile, rostind emoționante panegirice: domnul Viorel Badea – senator pentru românii din diaspora, domnul Eugen Șerbănescu – consul General al României la Bologna, domnul Cătălin Toșcuță, consul la Consulatul General al României la Bologna, părintele Constantin Totolici – protopop de Emilia Romagna I, părintele Cristian Munteanu – vicepreședintele juriului Slovă Românească, părintele Gelu Porumb – consilier de catehetică, membru al juriului Slovă Românească și preot Vid Trandafir – consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Ne-au prins meșteșugit în cântul lor, aducând cu sine dorul de „acasă” înmuiat în lacrima din colțul ochiului, sensibili și autentici: doamna Oana Gănescu, domnul Eugen Lang, domnul Mitică Boiangiu, părintele Gelu Porumb și grupul parohiei Sfântul Ioan Botezătorul-Bologna II.
Felicitări câștigătorilor, participanților, preoților care au susținut manifestarea, părinților și credincioșilor implicați în derularea Concursului de Creație Literară Slovă Românească,ediția a II- a, Bologna, 2016!
A consemnat prof. LCCR Vid Diana