1. Îmbunătăţirea eficienţei Consulatelor. „Eu consider că acest lucru se poate realiza prin reorganizarea birourilor consulare, pentru eliminarea cozilor şi reducerea timpilor de eliberare a actelor de prima necesitatea pe loc, cum ar fi foi de drum, certificate de naştere, avize, traduceri legalizate, procuri , etc. De asemenea un alt aspect legat de acest punct ar fi reducerea taxelor consulare până la eliminarea lor. Taxele consulare sunt prea mari şi depăşesc cu mult valoarea lor faţă de valorile din România.”
2. Schimbarea legii electorale prin introducerea votului online. „BEC (Biroul Electoral Central, n.r.) poate acorda fiecărui cetăţean român, un ID şi un password, după codul numeric personal, aşa cum funcţionează în SUA. În acest fel s-ar uşura procedura de vot şi s-ar reduce cheltuielile de deplasare. Abia o astfel de măsură ar da posibilitatea de vot, fiecărui român din străinătate.”
3. Acorduri bilaterale între sindicatele din România şi Italia pentru o mai bună informare şi asistenţă socială.
4. Acorduri între AJOFM-uri (Asociaţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, n.r.), prin crearea unor liste cu românii în stand-by, pentru ocuparea locurilor de muncă vacante
5. Intervenţia statului român împotriva actelor de xenofobie îndreptate contra românilor din străinătate.
6. Simplificarea procedurii de schimbare în justiţie a numelui, pentru a nu rămâne cu două identităţi. „Odată cu obţinerea cetăţeniei italiene, femeile de origine română trebuie să-şi schimbe numele după căsătorie cu numele de fată. Italia acordă cetăţenie după primul nume şi nu după numele obţinut în urma căsătoriei, mă refer strict la femei. România este singurul stat care nu a semnat un astfel de acord cu Italia. O altă problemă o ridică acumularea taxelor (contribuţiilor plătite către statul italian) şi este necesară acumularea lor pe un singur nume.”
7. Reintroducerea unui procent pentru cheltuieli de deces. „Cu ani în urmă exista în contabilitatea plăţii taxelor şi impozitelor, un procent de 0,5%, folosit în caz de deces. Aceşti bani erau folosiţi pentru transportul decedatului, în România, precum şi alte cheltuieli legate de acest lucru.”
Adrian Chifu s-a mai referit şi la alte două chestiuni, pentru care statul român ar trebui să se implice şi să le propună statului italian. „Ar trebui să existe reprezentanţi români în Parlamentul Italiei, prin acordarea unui număr de parlamentari din partea comunităţii române, dar pentru asta este necesară o colaborare transnaţională. De asemenea ar trebui discutat la un nivel înalt, acordarea cetăţeniei italiene copiilor de naţionalitate română născuţi pe teritoriul Italiei.”