Menu
in

Vulcanul din Italia erupe brusc violent: avertizare de dezastru – VIDEO

Întreaga lume urmărește super-vulcanul din Campi Flegree de lângă Napoli, care amenință să erupă. Între timp, o erupție vulcanică pe o insulă italiană provoacă un potențial pericol. Pe mica insula Stromboli de la nord de Sicilia, vulcanul de acolo aruncă lavă în mod violent. Stromboli erupe violent
Un nou cutremur puternic la Napoli, oamenii au ieșit pe străzi, daune la clădiri – VIDEO

Stromboli erupe violent – este unul dintre cei mai activi vulcani din lume

Stromboli, înalt de 926 de metri, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Erupe în mod constant, cu erupții din ce în ce mai mari care apar din mai multe deschideri de cratere la intervale neregulate (de la câteva minute la o oră).

Materialul ejectat cade de obicei înapoi în crater sau uneori se rostogolește pe o rampă naturală, Sciara del Fuoco, dincolo de așezările umane, în mare. Vulcanul este o destinație populară pentru excursii – pentru drumeții ghidate la crater sau tururi cu barca în jurul insulei.

https://twitter.com/mondoterremoti/status/1711292022772863336

Activitatea excepțional de mare a determinat autoritățile să declare o avertizare de dezastru

Stromboli erupe violent – Dar vulcanul a devenit mai activ decât de obicei în ultimele săptămâni, iar nivelul lavei din crater a crescut într-o asemenea măsură încât se revarsă și trimite un flux fierbinte de magmă către mare. Luni (9 octombrie), intensitatea exploziilor a crescut. Un videoclip arată cum fluxul de lavă se deplasează spre mare cu zgomot puternic.

Rămâne de văzut dacă va fi la fel de violent ca în urmă cu exact un an: Ministerul Protecției Civile al regiunii Sicilia a emis un avertisment pe 9 octombrie 2022, având în vedere activitatea vulcanică ridicată a Stromboli: „Atragem atenție tuturor că în cazul unei erupții, pe insula Stromboli pot apărea precipitații balistice (cenușă, pietre, bolovani) și/sau valuri de tsunami. Nu părăsiți casa și nu vă apropiați de uși și ferestre deoarece mișcarea aerului cauzată de o posibilă explozie ar putea sparge geamul. Căutați adăpost sub o masă sau sub un perete mai gros și evitați să vă adăpostiți sub verande și acoperișuri.”
Cutremur în Italia, șocul a înspăimântat populația, sute de oameni pe străzi

Stromboli a erupt luni neobișnuit de violent.

Stromboli erupe violent – De asemenea, portalul Vulkane.net avertizează acum că la Stromboli trebuie exercitat un anumit grad de prudență: „Experiența arată că în fazele cu stropi de lavă și revărsări de lavă, la crater se pot produce brusc și brusc evenimente de colaps, în timpul cărora pot apărea fluxuri piroclastice.”

Norii de cenușă ating temperaturi de până la 700 de grade. „Chiar dacă acestea alunecă de obicei de-a lungul Sciara del Fuoco, ele reprezintă un pericol pentru navigatorii de pe coasta de est a insulei.” Excursioniștii vulcanologi care se află la unul dintre punctele de observare s-ar putea găsi, de asemenea, brusc într-un nor gros de cenușă. „De aceea, toată lumea să aibă la îndemână cel puțin o mască de praf decentă.”

Stromboli erupe violent – Focarele violente apar mereu, cu decese

În mod normal, Stromboli este previzibil. Dar din când în când pretinde vieți. În 1930, un flux piroclastic de cenușă, zgură, pietre și gaze fierbinți a ucis trei insulari într-un defileu. Avalanșa fierbinte a alergat prin defileul îngust în mare, cu o înălțime frontală de 10 metri și o viteză de 70 km/h.

Unele bărci care se aflau pe plajă au fost incendiate, iar marea a început să fiarbă pe o rază de aproximativ 20 de metri. Vița de vie au ars până la 100 de metri până la marginea defileului. În timpul erupției, marea a scăzut inițial cu mai mult de un metru, apoi a inundat înapoi violent și s-a ridicat cu 2,20 metri deasupra nivelului său normal.

Pe 29 decembrie 2002, un flux de lavă neobișnuit de puternic a făcut ca o parte a conului vulcanic să se rupă, să alunece în mare și să provoace un val de maree. Unele dintre casele de la malul mării din orașul Stromboli au fost avariate de valul mare. Autoritățile au ordonat ca Stromboli să fie evacuat pentru mai bine de două luni.
Românii din insula siciliană Lipari: „Este minunat aici, dar visăm să ne întoarcem acasă”

Pe 5 aprilie 2003, a avut loc o erupție majoră care s-a putut auzi clar în orașul din Stromboli. Unele bombe vulcanice au lovit Ginostra. Deși nu au fost răniți, două case au fost lovite și avariate de pietre de mărimea unui metru.

Pe 3 iulie 2019, a avut loc o erupție neobișnuit de puternică, care a produs un nor de cenușă și fum la câțiva kilometri înălțime. Erupția a ucis un drumeț care se afla la vârf, iar mai multe persoane au fost rănite ușor de căderea pietrelor. Erupția a fost înregistrată de la o barcă cu pânze (vezi mai sus).
La muncă sub vulcanul Stromboli

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version