Veneţia a fost din nou inundată. Piaţa San Marco a fost sub apă marţi din cauza valurilor mari legate de vremea rea, în timp ce noul său sistem de protecţie prin diguri artificiale mobile nu a fost declanşat, potrivit AFP.
Vârful mareei, denumită „acqua alta”, a fost stabilit la 1,37 metri deasupra nivelului mării la sfârşitul după-amiezii, a notat un fotograf din AFP.
Marea a inundat Piaţa San Marco şi terenul bazilicii sale, la fel că trotuarele de-a lungul anumitor canale. În practică, unii negustori au instalat scânduri în fata pragurilor pentru a împiedica pătrunderea apei.
Sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor nu a fost declanşat, marţi, deoarece prognozele eronate s-au bazat pe un vârf de apă de numai 120 cm deasupra nivelului mării.
Un vânt care sufla din Marea Adriatică s-a înteţit apoi în mod neaşteptat, a declarat primarul de la Veneţia, Luigi Brugnaro, pentru agenţia de presă italiană Agi.
Sistemul de apărare în fata apelor se numeşte MOSE, (Moise), sau Modulo Sperimentale Elettromeccanico, adică Modul Experimental Electromagnetic. Se compune din 78 de bariere de inundaţie instalate în fundul mării în cele trei puncte principale de intrare ale lagunei.
Când soseşte mareea înaltă, barierele se pot ridica pentru a forma un baraj, oprind apele din Marea Adriatică să inunde oraşul.
Mareele înalţe în Veneţia apar în mod normal între octombrie şi martie şi durează câteva ore, afectând predominant cele două zone mai joase – şi cele mai vizitate – ale oraşului: San Marco şi Rialto. Fenomenul este de obicei cauzat de o combinaţie între mareea excepţional de ridicată, presiunea atmosferică scăzută şi prezenţa vântului Sirocco
În ultimii ani, frecvenţă şi severitatea acestora au crescut din cauza schimbărilor climatice. Pe 12 noiembrie 2019, oraşul a fost devastat de o maree alta care a atins 187 de centimetri, aproape 90% din oraş fiind inundat.
Proiectul MOSE este a început 1984, dar a fost atât de afectat de întârzieri şi corupţie, aşa că mulţi veneţieni nici nu mai credeau că va funcţiona.