Menu
in

Viitor sumbru: în Italia, în 2050, vârstnicii vor fi de trei ori mai mulți decât tinerii

Vârstnicii vor fi de trei ori mai mulți decât tinerii. Dacă în Italia, în 1951, la fiecare 100 de tineri erau 31 de vârstnici, astăzi sunt 200. Și în acest ritm vor depăși 300 în 2050. Este bine cunoscut faptul că scenariul demografic din italia alunecă progresiv spre prăpastie. Cu toate acestea, noi date (și alarmante) pe această temă au fost oferite recent de raportul ”Esserci – Più giovani più futuro”. Unul dintre cele mai îngrijorătoare date care reies din analiza, editată de Fondazione per la Natalità în colaborare cu ISTAT, este cel al femeilor aflate la vârsta fertilă (adică cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani): în 2011 erau aproape 14 milioane, în prezent sunt în jur de 11,5 milioane.
>>> Situație dificilă: peste jumătate dintre părinții români din diaspora nu vor petrece Paștele alături de copiii lor în țară

Vârstnicii vor fi de trei ori mai mulți decât tinerii

Potrivit corriere.it, educerea numărului de potențiali părinți nu se datorează însă numai unor motive numerice. De fapt, documentul a evidențiat, de asemenea, existența unei corelații invers proporționale între vârstă și riscul de sărăcie, această amenințare afectând una din cinci persoane de peste 55 de ani, una din patru între 25 și 54 de ani și chiar una din trei între 16 și 24 de ani.

Vina aparține în primul rând evoluției pieței muncii, care, în comparație cu 2004, a înregistrat o creștere cu 21% a ratei de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani, în timp ce cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani a scăzut cu 7,3%.

Toate elemente care, de fapt, nu sunt surprinzătoare dacă luăm în considerare faptul că, după cum citim, „elementele de cheltuieli publice italiene pentru tineri nu ating nivelurile altor țări, atât în total, cât și în termeni de PIB. De exemplu, un procent mai mic din resurse este utilizat pentru educație decât în marile economii europene: 4,1% din PIB în Italia față de 5,2% în Franța, 4,6% în Spania, 4,5% în Germania și 4,8% din media UE27”.
>>> În țară se nasc tot mai puțini copii, iar familiile românești din diaspora devin tot mai numeroase

Problema natalității

”Problema natalității în Italia nu este nici economică, nici culturală, ci o chestiune de libertate”, a declarat pentru agențiile de presă Gigi De Palo, președintele Fondazione per la Natalità: ”Cuplurile care ar dori să aibă un copil sau să mai facă un copil nu sunt libere, în Italia nașterea este al doilea factor de sărăcie; femeile nu sunt libere, fiind în continuare obligate să aleagă între maternitate și carieră; tinerii nu sunt liberi, cu o rată de ocupare a forței de muncă aflată ferm pe ultimul loc între țările Uniunii Europene, precară în muncă și în viață. Cum putem încerca să rezolvăm această problemă?

„Avem nevoie de un plan serios, durabil și structural, cu un obiectiv”, a scris De Palo în raport. Francezii și germanii au făcut deja acest lucru cu rezultate durabile și măsurabile. Nu mai este timpul pentru analiză, le știm pe acelea, ci pentru sinteză, și trebuie să ne grăbim și noi. Viitorul țării noastre depinde de acest lucru”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version