Unde se trăiește cel mai bine sau cel mai rău în Italia. Provinciile alpine, centrale și estice, precum și unele din centrul Italiei (în special Apeninii toscan-emilieni și Valea Padului). Acestea sunt provinciile în care oamenii trăiesc cel mai bine. Potrivit rezultatelor celei de-a 25-a ediții a sondajului privind calitatea vieții realizat de ItaliaOggi – Ital Communications, în colaborare cu Universitatea La Sapienza din Roma, calitatea vieții în Italia a fost considerată bună sau acceptabilă în 63 de provincii din 107 (clasamentul complet aici).
>>> Jumătate dintre italieni nu declară veniturile: 14% plătesc două treimi din totalul impozitelor
Unde se trăiește cel mai bine sau cel mai rău în Italia
Scorul a fost determinat de parametri precum mediul de afaceri și munca, mediul, educația și formarea profesională, populația, criminalitatea, veniturile și bunăstarea, securitatea socială, sistemul de sănătate și timpul liber. Pe primul loc se află Bolzano, care câștigă o poziție față de anul trecut, urmat de orașele metropolitane Milano și Bologna (în 2022 se aflau pe locul cinci, respectiv trei). Cu 887,73 puncte, Trento coboară în listă pe poziția a patra (anul trecut era în fruntea clasamentului), urmată de Florența (864,74 puncte). La coada clasamentului se confirmă (ca și în 2022) Crotone, pe locul 107.
>>> Sărăcia în Europa: trei regiuni din Italia sunt considerate egale cu zonele sărace din sud-estul României
În timp ce provinciile nordice și cea mai mare parte a Italiei centrale se află în top, calitatea vieții în provinciile sudice și în insule este slabă sau insuficientă. De fapt, cercetarea atrage atenția asupra decalajului mare dintre cele două zone caracterizate de performanțe bune, pe de o parte, și de o puternică vulnerabilitate, pe de altă parte.
O tendință din ultimii doi ani, care poate fi definită ca fiind „post-Covidiu”, se referă în special la așa-numitele „metropole” care apar din punctul de vedere al calității vieții. Este suficient să remarcăm că Milano se află pe locul al doilea în acest an. Bologna și Florența se descurcă bine, după cum am văzut, precum și Torino și Roma care, deși se află pe locurile 31 și, respectiv, 33, câștigă aproximativ douăzeci de poziții față de ’22.