Italia – Un bărbat orb își recapătă vederea la un ochi. Operație inovatoare de 4 ore la Spitalul Molinette, la un orb. Medicii: „Adevărata noutate constă în faptul că am extins transplantul la întreaga suprafață oculară”. Pacientul este Emiliano Bosca, în vârstă de 83 de ani, scrie torino.corriere.it.
„Când m-am trezit din anestezie și mi-am dat seama că îmi puteam vedea conturul degetelor și al mâinilor, m-am simțit renăscut”. Acestea au fost primele cuvinte rostite de Emiliano Bosca după recenta operație care i-a permis să își recâștige vederea la ochiul drept.
Citiți și: Veronica, 42 de ani, moarte suspectă după externarea dintr-un spital din Napoli, un medic este cercetat
Un bărbat orb își recapătă vederea la un ochi
O procedură chirurgicală inovatoare și complet inedită prin care medicii au reușit să reconstruiască un ochi funcțional din doi ochi orbi. Datorită unei proceduri speciale: autotransplantul de cornee extins la scleră și conjunctivă.
„Este pentru prima dată în lume când se încearcă această procedură, iar noi, ca și Spitalul Molinette, suntem cu adevărat entuziasmați de rezultat”, spun cei de la Primăria orașului Torino, „Pe de altă parte, avem plăcerea de a-i avea printre noi pe profesorul Michele Reibaldi (director al Clinicii Universitare de Oftalmologie Molinette) și pe profesorul Vincenzo Sarnicola, unul dintre cei mai mari experți mondiali în chirurgia corneei.”
Emiliano Bosca are 83 de ani, locuiește în provincia Torino și, în ultimii șase ani, a trăit complet în întuneric din cauza a două boli grave: prima l-a lovit în urmă cu 30 de ani la ochiul stâng, provocându-i orbire ireversibilă a retinei. A doua, o boală cronică rară (pseudopemfigoid ocular) care, în ultimii 10 ani, i-a provocat o pierdere progresivă a funcției vizuale la ochiul drept, distrugându-i corneea și suprafața oculară.
Michele Reibaldi a încercat totul pentru a vedea din nou, atât de mult încât în ultimii ani a suferit două transplanturi tradiționale de cornee pe ochiul drept, ambele eșuând rapid.
În ce a constat procedura
El a fost operat în urmă cu câteva zile de o echipă formată din profesorii Michele Reibaldi și Vincenzo Sarnicola, acesta din urmă președinte al societății italiene de stemă a corneei și a suprafeței oculare și membru al consiliului de administrație al societății italiene de științe oftalmologice; Enrica Sarnicola a fost, de asemenea, alături de ei.
Transplantul de cornee care tocmai a fost efectuat se numește „full thickness” și presupune înlocuirea corneei cu una sănătoasă de la un donator decedat. „În mod normal, corneea are o rată de respingere mult mai mică decât alte organe vascularizate, dar în prezența unei alterări extinse a întregii suprafețe oculare, ca în cazul domnului Bosca, riscul devine foarte mare”, explică Sarnicola. – ”În special, deteriorarea celulelor stem ale limbusului, zona dintre cornee și conjunctivă, ar duce la un eșec ireversibil al transplantului”.
Acesta este motivul pentru care ‘să se recurgă la autotransplantul întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus’.
Operația ‘a fost extraordinară, iar pacientul, după numai două săptămâni, și-a recăpătat vederea și se deplasează independent’, conchid Reibaldi și Sarnicola. – ‘Suntem foarte încântați și ne așteptăm la un succes de durată la ochiul drept, deoarece acesta a fost reconstruit cu țesuturile proprii ale pacientului și, prin urmare, este potențial ferit de problemele de respingere care au afectat transplanturile anterioare’. Și nu numai atât. În ciuda caracterului excepțional al procedurii, de fapt, aceasta este considerată replicabilă la alți pacienți.