Turismul în criză la Roma. Cifrele sunt înfricoșătoare. La Roma o treime, din totalul de 1200 de hoteluri, sunt închise. Alte 50 sunt gata să închidă în următoarele săptămâni. Criza lovește sectorul turismului, lovește hoteluri și sute de lucrători.
Turismul în criză la Roma: Peste 300 de disponibilizări în hoteluri
Disponibilizările sunt fulgerătoare. În hotelurile romane sunt deja peste 300 de muncitori dați afară după ani de serviciu în structuri de lux și de cinci stele în centru.
În fruntea liniei triste de concedieri este Sheraton Roma Hotel & Conference Centercare, închis din martie 2020. În plină restructurare „urgentă”, a decis să-și trimită acasă toți cei 164 de lucrători.
Sunt 41 de disponibilizări la Hotel Cicerone, în timp ce 47 sunt așteptate la Majestic din Via Veneto.
De-a lungul străzii care simbolizează Dolce Vita se stinge și o altă structură: Ambasciatori Palace Hotel, unde scrisoarea de concediere a fost deja livrată către 51 de angajați.
Apoi mai sunt, așa cum se întâmplă la Barberini, și lucrătorii de servicii contractați care sunt loviti de crize și închideri bruște, restructurari interne și reorganizări, care declanșează o adevărată hemoragie profesională.
Turism, criza afectează 8 mii de locuri de muncă
Au de suferit și industriile conexe: ghizii turistici, taxiurile și CCN-urile, precum și companiile de evenimente mari, servicii de catering și turism, firme de curățenie, spălătorie și întreținere. Estimarea vorbește de 8 mii de locuri de muncă în pericol doar în Roma, 500 de mii în Italia, scrie Roma Today.
Turismul italian în ”șoc profund”, impactul pandemiei ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro
Super Green Pass ruinează turismul
Nu pușine voci critică obligativitatea introdusă de guvern, pentru turiști, de a prezenta super Green Pass, care se obține cu trei doze de vaccin sau certificat de vindecare.
În primul rând ministrul Turismului, Massimo Garavaglia (Lega), care cere eliminarea certificatului verde pentru turism:
„Trebuie să facem ca Franța , care elimină totul în aprilie ”, precizează el. Pe lângă Franța, „care elimină totul, oricine a fost în Spania știe că este suficientă o autocertificare și poți intra în țară, iar apoi poți sta afară până la 5 dimineața pentru viața de noapte. Trebuie să ne adaptăm pentru a nu pierde cota de piață.”
Fostul primar al Romei, Virginia Raggi (M5S): „Super Green Pass inutil și dăunător: alimentează diviziunile sociale și ruinează turismul”, a scris Raggi pe Facebook.
„Alte țări, Spania și Portugalia de exemplu, se redeschid fără să fi adoptat vreodată folosirea Green Pass, demonstrând că utilizarea acestei măsuri este practic inutilă. O prevedere care, printre altele, descurajeaza turismul”.