Menu
in

Tudor, student la Medicină la Parma: «Recomand tinerilor români să aleagă o facultate în Italia»

«Cu câteva săptămâni în urmă, un coleg de facultate din Pakistan îmi povestea despre o discuție destul de aprinsă pe care a avut-o pe grupul studenților pakistanezi din Italia pe tema integrării: așa am aflat că studenții pakistanezi au un grup pe facebook de aproape 1.000 de membri. Imediat m-am gândit că mi-ar face plăcere să fac parte dintr-o astfel de platformă dedicată studenților români, unde să pot discuta despre viața ca student român în Italia.

Cu uimire, nu am găsit pe Facebook niciun grup activ care să ni se adreseze și, împreună cu Tudor, am decis să creăm noi unul, având în vedere că românii sunt cea mai mare și bine integrată comunitate de străini din Italia și se simte nevoia unui dialog în special între noi, studenții.

Grupul “Studenți Români în Italia” se naște deci din dorința de a pune în contact studenții români de facultate sau de liceu care învață în Italia, și care într-un viitor vor face parte din lumea profesională din ambele țări. Aici putem discuta despre educație, integrare și multiculturalism; putem schimba impresii despre Italia si România, putem glumi, putem pune întrebări, putem lansa dezbateri.

Acum suntem la început dar sperăm ca, încet, încet să putem crește și ca grupul nostru să devină comunitatea de referință pentru studenții români din Italia. Până acum am întâlnit mult entuziasm din partea studenților și multă căldură din partea comunităților de români din toată Italia.

Considerăm că tinerii români sunt cei mai buni ambasadori ai României în străinătate și că reprezintă o resursă importantă, datorită perspectivei duble pe care o au asupra lucrurilor, care nu este folosită la maximul său potențial și care ar putea ajuta mult dezvoltarea României.», ne-a declarat în exclusivitate Cosmin Siea.

Așa doi tineri au decis să creeze un grup de comunicare pentru studenții români din Italia. Este vorba de doi tineri extraordinari: Cosmin Siea, 19 ani, student în Anul I la Facultatea de Medicină – Colegiul Superior al Universității din Bologna, și Tudor Haja, clujean de 20 de ani, student în anul I la Facultatea de Medicină – Universitatea din Parma

Astăzi vi-l prezentăm pe Tudor Haja…


Tudor Haja, când ai ajuns în Italia?

«Mă aflu în Italia de aproape 14 ani, din decembrie 2004. În Romania am apucat să fac doar câteva luni de școală. Mă întorc în țară cel puțin o dată pe an și mă simt foarte legat de ea, dar totuși pot spune la fel si despre Italia si cultura ei, fiind țara în care am crescut.»

A fost grea admiterea?

«Admiterea la facultate e grea, constă dintr-un test național la care participă în jur de 90.000 de persoane și sunt disponibile cam 9.000 de locuri. Pe baza punctajului și a preferințelor se face o grilă cu cine a intrat și în ce oraș.

Cum este programul de studiu la facultate? Sunt mari taxele?

«Programul, la medicină cel puțin, este destul de încărcat pentru că avem lecții cu frecvență obligatorie (lucru neobișnuit față de alte facultăți din Italia) și uneori laboratore. Dar din punctul meu de vedere este bine pentru că nu e nici exagerat și îmi lasă timp și pentru sport (judo).

Taxele sunt pe baza venitului, și în ultimii ani tot mai multe facultăți au mărit limita pentru ultima fâșie, cea fară taxe, la care ajung să se încadreze tot mai mulți studenți. Mai ales în Emilia Romagna, regiune în care sistemul de welfare e printre cele mai dezvoltate, sunt puse la dispoziție multe alte ajutoare ca de exemplu burse, cămine și posibilități de muncă part-time.»

Ce vei face după terminarea facultății?

«Părerea mea e că modelul italian de învățământ, la toate nivelele lui, este extrem de formativ. Metodele cu care se predă si cele cu care se verifică studenții îi fac să dezvolte o gândire critică proprie, și o capacitate de a interpreta și întelege ceea ce întâlnesc, ce nu își găsește un echivalent în formațiuni academice pe modelul pragmatic anglo-saxon.

Motiv pentru care din universitățile din Italia ies oameni foarte bine pregătiți in domenii de excelență și de cercetare. Sunt deci foarte optimist și cred că facultatea de aici îmi poate deschide multe porți.»

Ce faci când nu studiezi? Ai menționat că practici judo…

«Pasiunea mea principală este sportul, fac judo la nivel de performanță de 7 ani. Este un sport destul de greu pentru care este necesară multa muncă, dar am avut și satisfacții. De exemplu anul trecut am reprezentat România la un turneu din Cupa Europei de juniori (European Cup). Aici sportul este destul de încurajat, începând din școală: sportivii pot avea acces la credite școlare pe baza activității lor.»

Ai sfătui tineri din România să studieze în Italia?

«După cum am spus, nu aș putea să nu recomand facultatea în Italia pentru nivelul ei. Indiferent de domeniu, deci, sfatul meu pentru viitorii studenți e să aleagă Italia dacă se gândesc să studieze afară din Romania. Totuși nu cred că ar fi nici corect ca faptul de a studia in străinătate să devină o alegere din principiu, pentru că știu că sunt facultăți extrem de bune și în Romania și dacă începem să le discredităm față de cele străine nu le vom putea valoriza și îmbunătăți.»

Te simți diferit față de colegii tăi italieni?

«Un elev sau un student este privit în primul rând pe baza aptitudinii, efortului depus și a rezultatelor obținute. Nu mi s-a întâmplat (și nu cred că am auzit să se fi întâmplat altora) ca aceste lucruri să fie considerate după naționalitate.

E normal să fii diferit, pentru că nu sărbătorești Paștele în aceeași zi cu colegii tăi, pentru că atunci când le spui că mergi la bunici nu poți să zici că te așteaptă cu lasagne, dar cu tocană de pui, pentru că numele tău de familie nu va fi pronunțat corect de niciun profesor (din experiența personală, unul singur, în 14 ani) pentru că tu nu mănânci la ore fixe (obicei tipic italian) și multe altele, dar din momentul în care îți accepți diversitatea și începi să vezi în ea lucruri pozitive de care să fii mândru, te poți integra foarte bine.»


Crina Suceveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 3.8]
Exit mobile version