Trei studente italiene își bat joc de o femeie în tren, videoclipul cu ele pe TikTok atrage milioane de reacții. Mahnoor Euceph, cineast și influencer american, a filmat trei fete italiene care și-au bătut joc de o femeie în trenul de la Como la Milano. Videoclipul devine imediat viral. În mai puțin de douăsprezece ore au existat șaisprezece milioane de vizualizări.
Citește și: Torino: insultată, bătută și obligată să doarmă pe balcon, ani de zile de iad din cauza badantei
Trei studente italiene își bat joc de o femeie în tren
Totul s-a întâmplat într-un tren, pe 16 aprilie, pe drumul de întoarcere de la Lacul Como la Milano. În filmuleț, la două locuri distanță de Euceph, sunt filmate trei fete, care ulterior s-au dovedit a fi italience și studente universitare.
Râd, își încrucișează privirile cu influencerul care filmează și, din când în când, își întind mâinile aproape ca și cum ar arăta spre ea. Are loc o tachinare, considerată mai târziu „rasistă”, după cum va susține chiar Euceph.
Citește și: Caserta, italiancă înjunghiată de românul care îi îngrijea soțul. „Băuse peste 2 litri de vin”
Videoclipul care a devenit viral
Explicația acelor momente este oferită chiar de autoarea videoclipului în descrierea postării: „Eram în tren cu iubitul meu, care este pe jumătate chinez, mama lui, care este chinezoaică, și tatăl lui. Am observat niște fete care râdeau și vorbeau în italiană. Le-am ignorat mai întâi. Am tras un pui de somn, dar când m-am trezit, ele încă o făceau, dar cu mai multă agresivitate. Așa că le-am întrebat dacă este vreo problemă. Mi-au răspuns că nu”.
”Dar în acel moment”, povestește Euceph, ”au început batjocurile legate de naționalitatea prietenului și a mamei. Aceștia repetau „Ni hao!” („bună ziua” în chineză, n.r.) într-un mod „plin de ură și rasist”. Batjocurile se estompează și se transformă în râsete de grup doar atunci când influencerul își scoate telefonul, deși ‘încă se mai aude „Ni hao”‘, explică Euceph. ‘În viața mea nu am experimentat niciodată un rasism atât de flagrant’, conchide ea.
>>> Fuma marijuana la școală în Italia, băiatul suspendat va fi despăgubit cu 2.000 de euro
Scuzele fetelor
‘Sper ca voi, italienii, să le găsiți pe aceste fete’. Aceasta este ultima urare cu care se încheie descrierea videoclipului TikTok al lui Mahnoor Euceph. Sau, cel puțin, a fost a lui. Pentru că rețeaua de socializare nu trădează și cele trei tinere sunt depistate de utilizatori. Numele lor, profilurile, universitățile (Bicocca, Cattolica și Iulm) și locurile de muncă sunt făcute publice. Unii au mers chiar până la a cere expulzarea lor din universități.
Tinerele au ținut apoi legătura cu influencerul cu un mesaj de scuze. Acest mesaj a fost postat și pe TikTok, într-un videoclip explicativ. „Nu a existat nicio intenție de a fi rasiste și ne pare sincer rău”. Într-o a doua, ele au explicat, de asemenea, că faptul că au publicat acel videoclip a atras hărțuirea la adresa lor, „dând ocazia unor persoane cu adevărat rasiste să își reverse ura asupra noastră„.
Dar răspunsul tiktokerului a fost lapidar: „Faptul că, chiar și după ce ați fost făcute de rușine în mod public de milioane de oameni, încercați să mă manipulați arată nu numai că este o scuză complet falsă, ci și că ați știut exact ce faceți”.
Reacțiile universităților
Între timp, au venit și reacțiile universităților. Prima a fost Universitatea Catolică, cu o postare publicată marți seara, în jurul orei 21.00, pe rețelele sale de socializare, în care se distanțează de incident. „Universitatea a promovat întotdeauna valoarea respectului și condamnă orice atitudine rasistă și discriminatorie. Episodul la care se referă numeroasele comentarii apărute în ultimele ore nu poate fi în niciun fel imputat Universității, care își rezervă dreptul de a efectua investigații”. Între timp, comentariile de sub postare au fost dezactivate în urma valului de reacții după ce videoclipul s-a răspândit.
Totuși, miercuri după-amiază, primele cuvinte instituționale au fost publicate de celelalte două universități implicate, Bicocca și Iulm, care până la acel moment aveau interacțiuni limitate pe profilurile lor respective. Universitățile, tot prin intermediul rețelelor de socializare, și-au reiterat distanța față de incident, însă în comunicatul IULM s-a precizat că solicitările de expulzare a studentului său nu sunt tolerabile, deoarece „o astfel de furie ascunde în sine germenul la fel de grav al totalitarismului”.
sursa: Corriere.it