in

Torino, români exploatați și umiliți la o firmă de transport și montat mobilă. ”Dacă nu-ți convine, asta e ușa”

Opt români, angajați la o cooperativă care transporta și monta mobilă de la cunoscuta firmă Mondo Convenienza au depus plângere împotriva angajatorilor, descriind programul lung, munca istovitoare, plata incorectă și chiar amenințări sau jigniri cu tentă rasistă și xenofobă. Ei au declarant că au rezistat până când au apărut probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihologice, cum ar fi stresul și anxietatea, atât de mult încât au fost nevoiți să apeleze la tratament. 

Au transportat și asamblat mobilierul în schimburi istovitoare și epuizante. Au denunțat o exploatare reală, fără posibilitatea de a se opri pentru o pauză de masă, putând să-și ia o zi liberă sau să plece: ”Pedeapsa? Concedierea imediată”, scrie torino.repubblica.it/

Aceasta este situația descrisă în opt plângeri care au fost prezentate de foști angajați care au lucrat în numele Mondo Convenienza, marea fabrică de mobilă din Settimo Torinese. Unii dintre ei au depus deja un proces civil (o audiere în fața judecătorului muncii este programată marți), pentru a solicita justiție. Toți descriu o situație care prezintă probleme care au apărut deja în alte puncte de vânzare din Italia, atât de mult încât a fost creat și un grup pe Facebook care colectează plângerile lucrătorilor.

Asistați de avocata Caterina Biafora, muncitorii români  au descris condițiile în care au lucrat, suferințe și în unele cazuri umilințe și jigniri cu fond rasist. În mod oficial au fost angajați de Tsl Service, o cooperativă, care se ocupă cu transportul, livrarea și asamblarea mobilierului în numele MC Service sau pentru compania specializată în distribuția pe scară largă a accesoriilor de mobilier. 

”Zilele de lucru au început la șase dimineața, nu s-au încheiat niciodată înainte de 19, dar de multe ori s-au încheiat la 22”, scrie unul dintre procese. „Nu a fost pauză de prânz, am lucrat de luni până sâmbătă cel puțin 13 ore pe zi. Totuși, s-a întâmplat că în unele perioade cu cea mai mare cerere, chiar și timp de trei luni la rând, am fost nevoiți să lucrăm și duminica, ajungând la un total săptămânal de 91 de ore. Nu a fost posibil să se ceară concediu de drept sau concediu medical, să se lipsească din cauza bolii sau a unor accidente, altfel concedierea ar fi fost imediată „.

”Dacă nu-ți convine, asta e ușa” ar fi fost fraza care a fost repetată de responsabili. Însă plângerea raportează și fraze xenofobe pronunțate împotriva muncitorilor români, condimentate cu o invitație de a se întoarce ”în propria țară”.

Totodată, salariile, potrivit lucrătorilor, nu erau adecvate muncii pe care o prestau: s-ar fi bazat pe nevoia de a lucra și de a aduce acasă un salariu care în multe cazuri era singura sursă de venit pentru toată familia. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
incendiu matei bals

Creşte numărul morţilor după incendiul de la Institutul Matei Balş. Bilanțul a ajuns la două decese

Ghidul reîntoarcerii românilor din străinătate: Preschimbarea permisului de conducere străin cu un document similar românesc