in

Tony, artist de circ în Italia: ”Nu am renunţat la cetăţenia română şi nu am cerut cetăţenia italiană”

Născut în Bucureşti în 1968, Tony Nistorov a lăsat România la vârsta de zece ani. Artist de circ, iluzionist, se consideră român şi vorbeşte perfect româneşte.

În anul în care în România avea loc Revoluţia, mai precis cu două luni înainte, Tony se căsătorea în Vatican cu Stefania, italiancă. Au făcut împreună patru copii. Toţi fac aceeaşi meserie a familiei: artişti de circ. Sunt de generaţii, atât el, cât şi Stefania, artişti şi directori de circ: „Bunelul meu era proprietarul Circului Olimpia, închis în 1960.”

Tony Nistorov trăieşte de 36 de ani în Italia. În anul 1980 a venit aici, stabilindu-se cu toată familia. A lucrat în circuri, localuri de cabaret, parcuri de distracţie: „Noi nu am fugit din România, am plecat cu contract de muncă cu Circul de Stat, care era pe atunci condus de directorul Iosefini. Nu ne-am mai întors: după câţiva ani am obţinut paşaport de cetăţean român stabilit în străinătate.”

Povesteşte Tony: „Odată cu stabilizarea situaţiei politice şi sosirea P.C.R. la putere, în Romania de atunci, a început aventura familiei Nistorov în ţară şi în lume. Prima ieşire în străinătate a părinţilor mei a fost în 1971 în Iugoslavia. După ani de luptă cu statul român, tata a reuşit sa obţină viza de ieşit în străinătate pentru amândoi fiii şi a decis să nu se mai întoarcă în ţară.”

Tony nu a avut probleme de integrare şi muncă în societatea italiană. A lucrat împreună cu soţia în multe circuri italiene, iar de 16 ani trăiesc în Solopaca (o localitate din provincia Benevento) unde au o agenţie de spectacole. Meseria de artist l-a purtat peste tot în Italia şi în multe ţări din lume: Iugoslavia, Grecia, Cipru, Israel.

Deşi Italia l-a primit cum se cuvine, Tony nu a uitat unde s-a născut: după 26 de ani de căsătorie e încă cetăţean român. Nu a renunţat la cetăţenia română şi nu a cerut cetăţenia italiană: „Pentru un simplu motiv: sunt român şi nu mi-e ruşine să spun că sunt român.”

Tony realizează un spectacol cu numele Bonnie şi Clyde, femeia suspendată pe o lamă de oţel, hipnoza cu un porumbel alb.

Ruxandra Drăgoescu


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Serial GR 7/ Vieți de ”badante”. A cules căpşuni în Spania, acum e îngrijitoare în Italia: “Rezist pentru copiii mei”

Serial GR 8/ Vieți de ”badante”. ”Din primii bani mi-am cumpărat blugi, un trening şi ciocolată. Restul am trimis acasă”