Testamentul lui Berlusconi, cea mai mare parte a averii a fost lăsată primilor doi copii. Majoritatea Fininvest revine lui Pier Silvio și Marina Berlusconi. ANSA a publicat în exclusivitate conținutul testamentului celui mai bogat om din Italia.
>>> L-a cunoscut pe Berlusconi, a intrat în politică în 2012, acum e deputat ales în Diaspora. Interviu cu Valentin Făgărășian
Testamentul lui Berlusconi
După ce au primit întreaga cotă disponibilă, cei doi copii întâi-născuți ai lui Berlusconi ajung împreună la 53% din grup, cu cote egale.Este ceea ce citim în testamentul lui Silvio Berlusconi pe care ANSA l-a putut viziona în exclusivitate. O moștenire de 100 de milioane pentru fratele său Paolo Berlusconi. O moștenire de 100 de milioane revine Martei Fascina și una de 30 de milioane lui Marcello Dell’Utri.
Decizia privind Fininvest și capitalul propriu fusese deja luată în 2006. Silvio Berlusconi și-a scris testamentul de mână pe 2 octombrie pe un carnet galben. Unsprezece rânduri pe o foaie și zece pe alta pentru voința lui, cu un stil sec și clar. „Las patrimoniul disponibil în părți egale copiilor mei Marina și Pier Silvio. Restul le las în părți egale celor 5 copii ai mei Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora și Luigi”. În 2020 a adăugat prevederile în favoarea fratelui său.
„Pentru binele pe care vi l-am dorit și pentru ce mi-au dorit ei”, se arată într-o propoziție adresată copiilor cuprinsă în text. „Mulțumesc, multă dragoste pentru toți, tatăl vostru.”
>>> „Berlusconi, este vina vaccinului?” Byoblu reconstituie cele trei momente cheie și „coincidențe ciudate” (VIDEO)
Cu o avere netă de 7,1 miliarde de euro, conform Forbes, Berlusconi a fost al treilea cel mai bogat om din Italia (după omul de afaceri Giovanni Ferrero și Giorgio Armani).
Testamentul lui Silvio Berlusconi, care a murit pe 12 iunie, la vârsta de 86 de ani, a fost deschis ieri de notarul Attilio Roveda, care a păstrat ultimele dorințe ale fostului premier. Doi avocați au fost martori: unul, reprezentând primii doi copii ai lui Berlusconi, iar celălalt reprezentând cei trei copii din a doua căsătorie a lui. La citirea testamentului au fost prezenți prin conexiune telematică copiii fondatorului Mediaset și Forza Italia.
Într-o scurtă notă scrisă, fiica cea mare Marina a făcut cunoscut în această dimineață, înainte de deschiderea Bursei de Valori, că niciunul dintre frați nu deține „controlul exclusiv” asupra acestui holding familial de 4 miliarde de euro. „Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora și Luigi Berlusconi, după ce au primit citirea testamentului testamentar al tatălui lor Silvio Berlusconi, raportează că din testament rezultă că nicio persoană nu va deține controlul indirect exclusiv asupra Fininvest spa, exercitat anterior de tata însuși.”
>>> Testamentul lui Berlusconi, atât ar putea moșteni Marta Fascina, ultima sa parteneră: o cifră uriașă
Pachetul „disponibil” din Fininvest
Cea mai importantă cheie a moștenirii a fost să știm cum a fost redistribuit 61,21% din capitalul Fininvest , deținut de magnatul decedat. În discuție era destinația pachetului „disponibil”, în jur de 21% din Fininvest, de care Berlusconi putea dispune liber pentru succesiune. În timp ce restul de 40% merg automat către copii, 8% fiecare. Având cinci copii, dar fără soție, creatorul imperiului economic a putut să dispună liber de o treime din avere. Copiii l-au împiedicat pe Silvio Berlusconi să se căsătorească cu Marta Fascina, așa că Il Cavaliere a fost nevoit să se limiteze la celebrarea unei nunți simbolice pe 19 martie 2022.
Marea necunoscută a moștenirii a fost clarificată astfel: testamentul prevede ca Pier Silvio și Marina Berlusconi vor primi toată cota disponibilă a fondatorului Fininvest, și astfel cei doi copii ai primei căsătorii a lui Berlusconi (care aveau deja câte 7,65% fiecare) vor ajunge împreună la 53% din exploatație, în părți egale. Nu au fost surprize. Era previzibil ca Marina și Pier Silvio să dețină un control mai mare asupra afacerii fundamentale de familie (Fininvest și Mondadori).
Favorându-i în testament, lăsându-le partea legitimă, disponibilă a moștenirii, astfel încât Marina și Pier Silvio să aibă majoritatea Fininvest, Berlusconi a încercat să asigure continuitatea grupului. Holdingul Fininvest are o arhitectură de afaceri complexă, fiind alcătuit din companii listate precum Mediaset, cu o valoare de piață de 1.800 milioane, Mondadori (53%) și banca Mediolanum (30%). Aceasta este moștenirea fundamentală a lui Berlusconi. Patrimoniul total este însă vast și articulat. Printre numeroasele sale active se numără imobile cu o valoare de cel puțin 600-700 de milioane, sub umbrela unui alt holding, Dolcedrago.
>>> Silvio Berlusconi a murit astăzi la spitalul San Raffaele din Milano, avea 86 de ani