Poliția italiană a aplicat aproape 1.000 de amenzi persoanelor care nu au prezentat noul document Covid, „Super Green Pass”, în prima zi de noi restricții. Dar unde și cum se efectuează verificările?
Italia a introdus luni, 6 decembrie, noi restricții pentru cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 sau care nu s-au recuperat după Covid-19 în conformitate cu așa-numitele reguli „Super Green Pass”, scrie The Local.
Proprietarii de afaceri trebuie să se asigure că clienții respectă regulile verificând permisele verzi folosind aplicația de verificare – iar dacă se constată că nu au făcut acest lucru, atât personalul, cât și clienții se confruntă cu amenzi, iar afacerea ar putea fi închisă temporar.
Deținătorii de permise verzi (eliberate pe baza vaccinării sau a dovezii de recuperare) nu trebuie să facă nimic pentru a obține „Super Green Pass”: permisele lor actuale vor rămâne valabile pentru intrare acolo unde este necesar, dacă operatorii descarcă și utilizează noua versiune a aplicaţiei.
Dar rămân îndoieli cu privire la modul în care regulile pot fi aplicate în unele situații, în special în transportul public în orele de vârf.
Ministerul italian al Transporturilor lucrează la un nou sistem electronic de eliberare a biletelor, ceea ce ar însemna că ar fi necesare permise verzi la cumpărarea biletelor, dar până acum nu există nicio indicație despre când ar putea fi lansat.
Fără Green Pass în autobuz: un român, prima persoană amendată la Roma
O nouă ordonanță publicată luni de Ministerul de Interne prevede că vor fi efectuate mai multe controale polițienești la transportul în comun și la întreprinderi pentru a asigura conformitatea cu noul sistem.
Ministrul de Interne, Luciana Lamorgese, a insistat că verificările privind respectarea permisului verde vor fi „riguroase”.
„Am citit în unele mass-media că Ministerul de Interne adoptă o linie blândă”, a spus ea luni reporterilor. „Nu este adevarat. Linia noastră este una severă: sănătatea publică trebuie garantată, dreptul la liniște când ieși în oraș.”
În total, 937 de amenzi au fost emise persoanelor care nu au putut prezenta permisul verde, potrivit agenției de presă Ansa, iar alte 2.000 de amenzi au fost aplicate în aceeași zi persoanelor care nu respectă regulile de purtare a măștilor, după un total de 119.539 controale poliţiei.
Poliția a închis luni cel puțin un bar din Roma timp de cinci zile și a amendat proprietarul și membrii personalului, deoarece nu dețineau o versiune de bază a permisului verde – care este cerut la toate locurile de muncă din Italia încă de la început.
În prezent, măștile sunt necesare în toate locurile publice interioare, precum și în zonele exterioare aglomerate din zonele „albe” și tot timpul în public, inclusiv în aer liber, în zonele „galbene”, precum și în zonele centrale ale numeroaselor orașe italiene care au a introdus reguli locale mai stricte.
Cei care nu prezintă permisul verde sau poartă mască atunci când este necesar riscă amenzi de 400 de euro sau mai mult, a confirmat noua ordonanță publicată luni de Ministerul de Interne.
Cei care sunt în restaurante sau la evenimente de interior fără „Super Green Pass” pot fi scoşi din locație și amendaţi cu sume între 400 și 1.000 de euro, se arată în ordonanță.
Aceleași amenzi se aplică și pasagerilor din trenuri de lungă distanță, zboruri interne, transport public local și clienți din sălile de sport, piscine și hoteluri care nu au permis verde de bază, precum și managerii întreprinderilor care nu au efectuat verificări.
După trei amenzi în trei zile diferite, o afacere poate fi închisă până la zece zile.
La locurile de muncă, sancțiunile existente rămân în vigoare: cei găsiți fără permise verzi pot fi suspendați fără plată cinci zile și amendați de la 600 la 1.500 de euro; în timp ce angajatorii care nu efectuează controale pot fi amendați de la 400 la 1.000 de euro.