Un transplant cât o minune a adus o nouă șansă la viață pentru un copil român de 12 ani. Băiatul a fost operat cu succes în Italia, după ce a stat 319 zile conectat la o inimă artificială. Davide (n.a. așa cum l-au numit jurnaliștii din Peninsulă, pentru protecția anonimatului) a rezistat cu greu în toată această perioadă de pandemie, izolat complet într-un salon de spital din Bergamo, zonă puternic afectată de Covid-19.
În timp ce toată Italia trăia cu sufletul la gură, numărându-și în fiecare zi morții, Davide ducea propria lui luptă, la sute de kilometri distanță de casă. Și cu o inimă artificială ce-i bătea în piept de aproape un an, din cele 373 de zile de când fusese spitalizat.
Măsurile de siguranță luate de medicii italieni au fost draconice. Băiatul a stat la 24 de metri de orice contact cu o persoană posibil infectată. Tot de la această distanță, sute de pacienți ocupau paturile spitalului Papa Giovanni XXIII, încercând să învingă virusul ce a speriat o lume întreagă și a pus Bergamo pe harta neagră a pandemiei.
Davide a fost operat, iar acum, cu o nouă inimă ce bate în pieptul lui, a învins în cele din urmă cardiomiopatia provocată de boala Naxos, o patologie rară, ce are cauze genetice.
Singura companie în toată această perioadă de luptă a fost tatăl lui, în vârstă de 37 de ani, care practic a renunțat la totul pentru a-și ajuta fiul. Mama a rămas în România, așteptând cu sufletul la gură operația care să-i salveze băiatul.
Potrivit ecodibergamo.it, citat de observatornews.ro, operația a durat aproximativ 10 ore și a fost coordonată de chirurgul-șef Francesco Innocente și asistenta Maria Berardelli. La intervenție au mai participat șeful Centrului de Transplant, doi chirurgi cardiovasculari, un rezident, un anestezist, un perfuzionist, cinci asistente și trei alți specialiști în sănătate.
„Copilul a ajuns într-o stare foarte gravă, care a necesitat în primă fază spitalizarea la secția de terapie intensivă și apoi implantarea unei inimi artificiale, ca <<pod>> pentru transplantul de inimă. A găsi donatori compatibili pentru pacienți atât de tineri este foarte rar și de aceea e important să te bazezi pe aparate care pot amâna operația de transplant cât de mult posibil”, a explicat Amedeo Terzi, șeful Centrului de Transplant.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ