Menu
in

Stigmatul de violatori ne urmărește și în dosarele Vaticanului: povestea șocantă a primei românce beatificate de Papa Francisc

Papa Francisc a semnat un document care deschide calea către declararea primei femei sfântă din România în calendarul catolic. Veronica Antal va fi proclamată „Fericită”, practic va fi beatificată, un pas ce precede canonizarea, în cursul acestui an printr-o mare procesiune. Pe data de 26 ianuarie 2018, Sfântul Părinte l-a primit în audiență pe Eminența Sa Card. Angelo Amato, Prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, iar în timpul audienței Pontiful Roman a autorizat aceeași Congregație să promulge Decretul referitor la martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, terțiară franciscană.

Legenda ei începe în vara anului 1958, când a fost omorâtă cu 42 de lovituri de cuțit după ce a încercat să își apere curățenia sufletească, iar din acel moment pe seama ei au fost puse mai multe întâmplări ciudate. Veronica Antal era membră a Ordinului al Treilea Franciscan (Terțiar), unde depusese jurământ de castitate.

Papa Francisc a semnat un decret prin care recunoaște „martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular, născută la 7 decembrie 1935 la Nisiporești (România) și ucisă din ură pentru Credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (România)”. Actul înseamnă practic că românca Veronica Antal va fi beatificată, pasul următor fiind canonizarea ei.

 

Omorâtă cu 42 de lovituri de cuțit pentru că și-a apărat credința

Legenda Veronicăi Antal începe în seara zilei de 24 august 1958. În acea zi de duminică în zona comunei Hălăucești a fost mare sărbătoare, inclusiv Episcopul catolic al Iașiului venind în comunitate pentru a administra Sfântul Mir. Printre miile de credincioși aflați la slujbă, era și Veronica Antal, în vârstă de 23 de ani. Tânără venea zilnic de la un sat aflat la 6 kilometri, Zapodia, comuna Nisiporești, pentru a se ruga la biserica din Hălăucești.

Seara, după slujbă, Veronica a plecat spre satul ei, având de traversat un câmp care desparte cele două localități. Pe drum s-a întâlnit cu Pavel Mocanu, care a încercat să o violeze. Tânăra, care era virgină, s-a luptat cu el spunându-i că nu vrea să păcătuiască. Acesta a devenit violent și a omorât-o cu 42 de lovituri de cuțit.

Mergea zilnic 12 kilometri pentru a se ruga

EVZ a stat de vorbă cu Tereza Păuleț pentru a afla cum și-o amintesc bătrânii pe Veronica Antal și ce s-a întâmplat în acea seara fatidică. „Mi-o amintesc bine pentru că eu în acea perioadă locuiam chiar lângă biserica din Hălăucești. Ea a fost botezată la noi, în Hălăucești, pentru că la Nisiporești, deși exista biserică, preotul se ducea rar. Venea în fiecare dimineață la slujbă și apoi se întorcea în satul Zapodia, comuna Nisiporești. Mergea zilnic cam 12 kilometri, în total, pe câmp pentru a ajunge la biserică. Era o fată foarte așezată și cuminte”, ne-a povestit bătrâna.

Despre crima de la finalul anilor ’50 încă se vorbește în localitatea ieșeană. „Pavel Mocanu, cel care a omorât-o, avea o mândră la Luncaș, o localitate aflată în apropiere. În seara aia el era beat și se întorcea de la iubita lui pentru a ajunge la gara de la noi din sat. Pe drum a întâlnit-o pe Veronica și, fiind beat, a încercat să o convingă la lucruri necurate. Dar ea era neprihănită așa că a refuzat, s-a zbătut să nu își murdărească sufletul. Așa a omorât-o”, își amintește bătrâna, care în acel moment avea 18 ani.

Pentru a fi declarată sfântă, faptele Veronicăi Antal de după moarte vor fi cercetate de o echipă de la Vatican, una dintre condiții fiind accea de a înfăpui minuni. Tereza Păuleț a povestit pentru evz.ro că oamenii din zonă se roagă la crucea de la locul în care a fost ucisă:

„Femeile care merg la lunca câmpului se roagă la monumentul ridicat acolo în câmp, unde a fost omorâtă. Se roagă pentru familie, pentru liniște în familie. Lângă cruce există o fântână și toți oamenii care trec prin zonă iau apă din ea ca să aibă în casă de băut de Sfântă. Noi suntem convinși că ne ascultă rugile Veronica”

Tot ea ne-a povestit că în fiecare an, pe data de 24 august, se face o slujbă de comemorare și o procesiune până la locul în care a murit: „Vin foarte mulți preoți și oameni din toată țara. Anul trecut au fost 10 preoți la slujbă și peste 1000 de oameni am mers să ne rugăm acolo, pe câmp, la crucea Veronicăi”.

Întreaga poveste pe Evenimentul Zilei.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version