* Știri Italia * Stare de dezastru natural în Lazio * Președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a anunțat starea de dezastru natural în Lazio și măsuri de economisire a apei și la Roma.
Cea mai gravă situație este în zona Viterbo. În Umbria o scădere de trei centimetri pentru Lacul Trasimeno și șase pentru râul Tibru în doar 4 zile, în timp ce nivelul Tibrului este de un metru și 12 centimetri.
Stare de dezastru natural în Lazio
Seceta în Lazio, președintele Regiunii Lazio Nicola Zingaretti a proclamat, în temeiul Legii regionale 26 februarie 2014, nr. 2 art. 15, paragraful 2, „starea de dezastru natural” pentru întregul teritoriu al Regiunii Lazio, până la data de 30.11.2022, din cauza crizei grave de apă cauzată de absența precipitațiilor meteorologice și ca urmare a dificultăților generalizate de alimentare cu apă de către Primărie”.
Dispoziţia decretează „să se recunoască, în raport cu evenimentele indicate mai sus, că pentru gestionarea situaţiei de urgenţă a apei şi pentru susţinerea populaţiilor şi activităţilor de producţie sunt indispensabile măsuri extraordinare şi de urgenţă” şi „să solicite Preşedinţiei Consiliului de Miniștri – Departamentul Protecției Civile, să evalueze declararea „stării de urgență”, în temeiul articolului 24, alin.1, din Decretul legislativ 2 ianuarie 2018, nr. 1, pe baza evoluției scenariilor de severitate a apei aflate în derulare, prevăzând transmiterea ulterioară a datelor și cadrul de nevoi pentru verificarea existenței cerințelor și condițiilor pentru a face față în mod adecvat situației de urgență.”, potrivit adnkronos.
Seceta, din Piemont până în Puglia: regiunile cele mai afectate de lipsa ploilor
Nordul și centrul Italiei rămân zonele care suferă cel mai mult din cauza deficitului de precipitații, cu efecte în cascadă asupra culturilor.
Cea mai gravă situație este în continuare cea din Piemont, scrie skytg24.it.
Piemontul riscă să piardă un sezon întreg de recoltă din cauza secetei , dar situația nu este roz nici în altă parte.
Piemontul rămâne regiunea cea mai afectată. Aici apa este raționalizată acum în peste 200 de municipii și lacurile de acumulare marchează o reducere care se deplasează în medie între 40 și 50%: este minimul istoric.
Apele râului Po nu au fost niciodată atât de puțin adânci de 70 de ani. La Cuneo, ca măsură de precauție, fântânile publice au fost închise.
Friuli Venezia Giulia
Guvernatorul Friuli-Venezia Giulia Massimiliano Fedriga, printr-un decret executiv imediat, a declarat urgența secetei. Textul impune câteva măsuri de atenuare a impactului asupra alimentării cu apă: reducerea deversărilor obligatorii „pentru a satisface nevoile de irigare ale agriculturii” și o limitare a resursei de apă de uz casnic.
Debitul din fântânile arteziene va trebui gestionat după reguli mai stricte decât de obicei. Prin urmare, o retragere de apă este permisă numai în scopuri civile și limitată la 200 de litri pe zi pe locuitor. Printre zonele care suferă cel mai mult este cea a râului Meduna
Regiunea Autonomă Valle d’Aosta
Aici problema implică și zăpada și ghețarii. Apa stocată în stratul de zăpadă din Valea Aostei scade cu 40-50% față de media istorică, atingând cote care nu s-au mai văzut din 2002. Debitul Dorei Baltea, față de 2021, este practic redus la jumătate: metri cubi pe secundă acum sunt 135, acum un an erau 243
Secetă în aproape toată țara
Se estimează că agricultura lombardă ar putea suferi pagube de 2 miliarde de euro din cauza lipsei ploilor. Deocamdată, însă, situația rămâne sub control, spune președintele Regiunii Attilio Fontana
În provincia Verona, raționalizarea apei a început deja în 40 de municipalități. Guvernatorul Luca Zaia solicită declararea stării de urgență , nu numai în Veneto, ci și la nivel național.
Probleme cu apa și în Emilia-Romagna, unde au sosit în ultimele zile primele opriri pentru producția hidroelectrică. În așteptarea ploilor – aici precipitațiile sunt cu 62% sub medie – toate municipalitățile sunt invitate să lucreze la ordonanțe de economisire a apei și să interzică folosirea inutilă a apei.
Râuri cu debite spre minime istorice și în Marche, unde se înregistrează -53% față de media pe zece ani.
Probleme și în Umbria. Lacul Trasimeno a pierdut 3 centimetri în mai puțin de o săptămână, Tibrul în partea sa din Umbria a pierdut șase cm.
Faza de pre-alarma a început în Puglia . Regiunea, a spus Coldiretti Puglia, cucerește un „record trist”: este cea „unde plouă mai puțin ”, pe baza raportului Ispra și a sistemului național de protecție a mediului. Daunele aduse agriculturii sunt îngrijorătoare . În rezervoarele artificiale din cauza absenței ploii „lipsesc 71 de milioane de metri cubi de apă față de capacitate”, conform datelor Observatorului Național Anbi