La hotelul Rigopiano, îngropat de o avalanșă enormă pe 18 ianuarie, echipele de salvare au încheiat operațiunile de recuperare a persoanelor dispărute și nu mai este nimeni de salvat. În urma avalanșei și prăbușirii a numeroase părți ale clădirii, au murit 29 de persoane și au supraviețuit 11: două au scăpat fiindcă se aflau în exteriorul hotelului, 9 au fost scoase în viață la sfârșitul săptămânii trecute.
Procuratura din Pescara a demarat anchete pentru a verifica operațiunile de salvare și dacă hotelul respecta normele de siguranță. Potrivit primelor rezultate ale autopsiilor efectuate asupra cadavrelor recuperate, niciuna dintre persoane nu a murit numai ca urmare a hipotermiei. ”Mulți au murit prin strivire, alții din cauze concurente precum asfixia și hipotermia”, a declarat miercuri 25 ianuarie procurorul Cristina Tedeschini. Aceste prime rezultate fac să se excludă posibilitatea ca eventuale întârzieri sau ineficiențe ale operațiunilor de salvare să fi cauzat moartea unora dintre oaspeții hotelului, însă se așteaptă rezultatele finale ale tuturor autopsiilor pentru a se avea o imagine mai clară.
Echipele de salvare au ajuns la Hotel Rigopiano numai în primele ore ale zilei următoare, joi 19 ianuarie, din cauza cantității mari de zăpadă care a împiedicat accesul imediat, dar și a unor întârzieri în activarea operațiunilor de salvare cauzate de anumite neînțelegeri între cei care au semnalat incidentul și centrul pentru situații de urgență.
Primul care a dat alarma a fost Giampiero Parete, bucătar, care se afla la hotelul Rigopiano împreună cu familia. Apoi Parete a intrat în contact cu angajatorul său, Quintino Marcella, care a telefonat la rândul său la serviciul de urgență din Pescara.
Transcrierea apelului, publicată de La Repubblica, arată că au existat neînțelegeri de diferite tipuri, cauzate în special de o semnalare anterioară privind prăbușirea unui grajd din apropierea hotelului. Pe moment Procuratura consideră că aceste probleme nu ar fi încetinit activarea planului de urgență și nu au influențat rezultatul operațiunilor de salvare.
Marcella: ”Mă auziți?”
Funcționară: ”Da. Vă aud.”
M: Mă numesc Marcella nume, Quintino prenume. Bucătarul meu m-a contactat pe WhatsApp acum cinci minute, s-a prăbușit hotelul Rigopiano, nu mai e nimic… El e acolo cu soția, copiii mici… interveniți, mergeți acolo sus!”
F: ”Povestea asta circulă de dimineață. Pompierii au făcut verificări la Rigopiano, s-a prăbușit grajdul lui Martinelli.”
M: ”Nu, nu! Bucătarul meu m-a contactat pe WhatsApp acum 5 minute, are copiii acolo dedesubt… plânge, e în mașină… el este un om serios, vă rog!”
F: ”Auziți, nu aveți numărul lui? Lăsați-mi numărul de telefon (…). Dar de dimineață circulă povestea asta, numai grajdul s-a prăbușit. Ce să spun?”
F: ”Cum se numește acel bucătar?”
M: ”Giampiero Parete. Este cel de la pizzerie, e fiul lui Gino…”
F: ”Da, îl cunosc foarte bine pe fiul lui Gino, îl cunosc pe el, o cunosc pe mamă. De dimineață circulă chestia asta. 118 îmi confirmă că au vorbit cu directorul acum două ore, îmi confirmă că nu s-a prăbușit nimic, sunt toți bine.”
M. ”Dar cum e posibil?”
F: ”Mama imbecililor e mereu gravidă. Telefonul mobil… se vede că i l-au luat…”
M: ”Dar de pe numărul lui?”
F: ”Da.”
F: ”Acum două ore, vă confirm, 118 a vorbit cu hotelul. Nu vă spun o minciună! Dacă s-a prăbușit totul, credeți că am rămâne aici?”
M: ”Intrați în contact cu directorul…”
F: ”Nu știu dacă vă dați seama de situație… Avem oameni în stradă, oameni cu dializă, bătrâni. Și eu din cauza dumneavoastră… Încercați să luați legătura cu directorul. Nu e lipsă de politețe. La revedere!”.
CITEȘTE ȘI: