«Război inamicilor meleagurilor noastre». Sub acest titlu, organizaţia de extremă dreapta „Veneto Fronte Skinheads” a revendicat pe propriul site descinderea din noaptea de 24 noiembrie la diferite sedii ale Caritas şi Partidului Democrat (PD) în nordul Italiei.
Acţiuni – cu manifeste funerare şi siluete de cadavre cu culorile drapelului italian – făcute pentru «a-i denunţa pe cei care continuă să conducă un proiect politic clar destinat să anihileze identitatea italiană» prin legi de «distrugere în masă» precum cea privind ius soli şi «să favorizeze o invazie planificată a unor hoarde de imigranţi extraeuropeni».
Caritas a devenit un obiectiv fiindcă «în numele unui ipocrit umanitarism de faţadă şi a unui fals filantropism, găseşte motiv de speculaţie şi interes, propunând un foarte periculos model de integrare menit numai şi în exclusivitate să transforme popoarele într-un amestec nediferenţiat».
Au fost vizate 10 sedii ale Caritas: Como, Brescia, Crema, Lodi, Reggio Emilia-Guastalla, Piacenza-Bobbio, Trento, Mestre, Vicenza şi Treviso. Nu este prima dată când Veneto Skinheads efectuează acţiuni de acest tip: a mai făcut-o, de exemplu, pe 28 octombrie la Mantova şi Suzzara în faţa sediilor Caritas şi PD. Revendicarea a fost publicată pe site-ul grupului într-un comunicat intitulat «Război inamicilor meleagurilor noastre».
Moretti (Pd): «Atacuri laşe»
«Aţi ucis naţiunea». Mesajul, însoţit de o siluetă cu culorile steagului italian, întinsă la pământ ca şi cum ar fi vorba de un cadavru, a fost lăsat în faţa sediilor PD din diferite regiuni. Manifestul conţine o cruce şi mesajul «Ius soli şi imigraţie – Aţi ucis naţiunea».
Acţiunile provocatoare au avut loc imediat după ceremonia de comemorare de la Venezia a Valeriei Solesin, italianca de 28 de ani moartă în atacul terorist de la Paris.
Şeful grupului PD în Consiliul Regional Veneto, Alessandra Moretti, a luat poziţie.
«Este vorba de atacuri de factură xenofobă, care au loc a doua zi după o mare manifestaţie civilă care, în ciuda durerii profunde, a ştiut să lanseze de la Venezia un adevărat mesaj de pace ecumenică. Tocmai din acest motiv autorii acestor acte trebuie consideraţi drept oameni în afara istoriei».
«Este evidentă voinţa, din partea acestor grupări extremiste – a continuat Moretti – de a murdări cu mesaje de ură şi violenţă climatul constructiv care în primul rând familia Valeriei Solesin, ucisă de terorişti la Paris, a dorit să se răspândească în ţară. Aceasta, pentru a onora în modul cel mai demn şi înalt figura acestei victime a urii».
Şi în concluzie Moretti nu ezită să sublinieze cum «cei care doresc să construiască tensiuni şi diviziuni sociale au făcut o alegere: aceea de a consolida teroriştii. Sunt nişte laşi, care trebuie demascaţi şi izolaţi, fiindcă nu sunt demni să trăiască într-o ţară democratică».
Caritas: «Au limite de tip cultural»
Este vorba de ameninţări şi provocări xenofobe pentru munca de ospitalitate şi integrare a solicitanţilor de azil pe care o desfăşoară Caritas. Dar organizaţia catolică nu se va lăsa intimidată, afirmă Oliviero Forti, responsabil cu imigraţia de la Caritas Italiana: «Cred că aceste persoane sunt expresia unei părţi cu adevărat minoritare a ţării noastre care nu reuşeşte să înţeleagă, şi din cauza unor limite culturale, ceea ce se întâmplă în complexa panoramă internaţională. Italienii ştiu ce facem: noi ca şi Caritas avem o responsabilitate precisă, anume aceea de a garanta asistenţă umanitară celor care au nevoie de aceasta, fie imigranţi sau italieni».
«Unicul răspuns pe care îl merită actele de intimidare împotriva Caritas şi Pd din această noapte este să facem un pas înainte şi nu unul înapoi în activităţile de primire şi incluziune pe care mulţi le efectuăm, în ciuda miilor de dificultăţi», comentează părintele Virgino Colmegna, preşedinte al Fundaţiei Casa della Carità.
«Celor care urlă la o invazie care nu există, chiar într-un context de fluxuri migratorii în creştere, răspund cerând Parlamentului să grăbească timpii de aprobare definitivă a legii privind cetăţenia. Celor care se tem de anihilarea identităţii italiene le amintesc că singurul mod pentru a avea o societate adevărată şi plurală este să se conjunge solidaritatea şi siguranţa. Şi prevederea privind ius soli, ce se poate îmbunătăţi, se îndreaptă în această direcţie».