„Este bine știut faptul că mulți români care pleacă în Italia să muncească în agricultură ajung sclavi, nu beneficiază de nici un drept, deși legile italiene le prevăd, sunt prost plătiți și asta se întâmplă pentru că nu sunt informați”, susține Horațiu Raicu, secretarul general al Agrostar, într-un comunicat trimis astăzi presei, scrie evz.ro.
Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, Agrostar a anunățat astăzi că acordă asistență gratuită românilor care vor să muncească în agricultură, în Italia, care muncesc deja în Italia, dar și celor care au muncit în Italia, în agricultură, și vor să se întoarcă în țară.
Acest lucru este posibil în urma încheierii, recent, a unui protocol între AGROSTAR și Federația Muncitorilor din sectoarele agricol și industrie alimentară FLAI-CGIL și Institutul Național Confederal de Asistență INCA-CGIL din Italia, mai scrie în comunicat.
Astfel, Agrostar, împreună cu partenerii italieni, îi va informa pe românii care muncesc în Italia, care vor să muncească în Italia și pe cei care au muncit în Italia și vor să se întoarcă în țară cu privire la drepturile pe care le au, dar și asupra obligațiilor ce le revin.
Semnatarii protocolului, Agrostar, FLAI-CGIL și INCA-CGIL, subliniază că trebuie să se știe că: în Italia, plata pentru o zi de muncă în agricultură este de circa 52 de euro; contractul italian prevede o durată a zilei de muncă de 6 ore și 30 de minute; cine lucrează în agricultură în Italia are drept la șomaj agricol; cei care suferă un accident de muncă au dreptul la o indemnizație; cei care au copii în țară au dreptul la alocație pentru nucleul familial; cei care au cheltuieli medicale în Italia pot beneficia de rambursarea banilor.
În acest sens, Federația AGROSTAR, dar și CNSLR- Frația, prin AGRO Frația, vor duce o campanie de informare a persoanelor interesate să muncească în Italia, prin centrele pe care AGROSTAR deja le are în teritoriu cât și prin centre nou- înființate.
Citește și:
Zece ore pe zi pentru 20 de euro, câte 12 în cameră. Iată cum trăiesc mii de români în Puglia
”În Italia sunt familii care cred că dacă lucrăm în casele lor, suntem sclavi”
Modena, coșmarul din abatoare, plătiți cu 4,50 euro pe oră. ”Suntem în stare de sclavie”