Menu
in

Serviciile secrete italiene: Italia este unul dintre obiectivele armatei islamice. Zece anchetați pentru contacte cu Jihadul

Procuratura din Roma a început o anchetă pentru asociere subversivă cu finalitate de terorism. Potrivit procuraturii ar fi vorba de ”elemente independente”. Orlando: ”Grup antiterorism în cadrul Direcției Naționale Antimafia”.

Zece cetățeni străini de origine islamică rezidenți în Italia și suspectați că au legături cu Jihadul au ajuns în vizorul procuraturii din Roma care a început o anchetă pentru asociere subversivă cu finalitate de terorism. În antenția procurorului Giuseppe Pignatone și a adjunctului Giancarlo Capaldo sunt mediile considerate cele mai sensibile la propaganda fanatismului islamic. În particular, se fac cercetări asupra conținutului unor conversații via web și asupra accesului la site-uri de internet considerate cele mai suspecte.

Ancheta procuraturii din Roma a început de la monitorizarea internetului. Activitatea de observare a avut în vedere conversații via web între subiecții interesați și accesul acestora la site-uri integraliste și extremiste. Din câte se pare, cei zece nu ar compune o celulă ci ar fi considerați ”elemente independente”.

Potrivit raportului prezentat de serviciile secrete italiene Guvernului, Parlamentului și Copasir-ului, Italia este unul dintre obiectivele armatei islamice. Însă, tot potrivit raportului, ”nu există confirmări de atentate în pregătire împotriva Vaticanului și Romei”.

Ministrul Justiției, Andrea Orlando, confirmând că nivelul de risc în Italia este ridicat din cauza dificultății de identificare a celulelor, a clarificat că ”este intenția guvernului înființarea grupului național antiterorism în cadrul Dna, Direcția națională antimafia”. Cât despre posibilitatea de a crea figura unui procuror național ”nu am ajuns la acest grad de detaliu – a spus ministrul – dar se merge în această direcție”.

Subiecți cu risc.

În această privință, potrivit celor de la antiterorism, ar exista câteva zeci de subiecți prezenți în Italia și apropiați pozițiilor cele mai radicale ale islamismului, considerați ”cu risc” și astfel în mod constant monitorizați de aparatele noastre de siguranță. Nici din partea acestor subiecți, nici din sursele informative care provin din străinătate, declară surse calificate, nu sosesc însă semnale concrete ale unor pregătiri în curs sau elemente care să facă să se considere în act planificarea unei acțiuni pe teritoriul italian.

Printre ei, subliniază sursele, ar fi italieni convertiți, predicatori, imigranți de generație secundă, deseori foarte tineri, și veterani ai războaielor din Balcani sau Afghanistan întorși în țara noastră în anii trecuți și care ar putea pleca din nou pe fronturile de război. Marea majoritate a subiecților indicați pe această listă s-ar fi format pe web, aderând la propaganda site-urilor și forumurilor jihadiste prezente în rețea. Fac excepție veteranii războaielor de acum cincisprezece ani, care nu au numai o formare ideologică ci și militară de un anumit calibru. Lista subiecților cu riscul cel mai mare și a acelor medii unde este unde mai înrădăcinat extremismul este fluidă și este în mod constant actualizată pe baza informațiilor culese în teritoriu, monitorizării rețelei, notelor informative provenite de la serviciile aliate și a schimbului de informații cu forțele de poliție ale altor țări.

Întâlnire la nivel înalt la Milano.

Între timp la procuratura din Milano a avut loc o întâlnire la nivel înalt între procurorii de la departamentul antiterorism, coordonați de procurorul Maurizio Romanelli, și investigatorii de la Digos și de la Ros ale carabinierilor pentru a discuta despre câteva dosare care ar face referire la presupuși extremiști islamici Printre aceste anchete se află și cazul Mariei Giulia Sergio, acum Fatima, italianca de 27 de ani plecată lunile trecute în Siria pentru a lupta alături de fundamentaliștii statului islamic.

La încheierea reuniunii, Marco Minniti, Autoritatea delegată pentru siguranța Republicii, a declarat că ”este necesar să se aloce mai multe resurse și tehnologii avansate Serviciilor Secrete, și guvernul s-a arătat dispus să discute pe această temă. Nu este vorba numai de fonduri, ci de mai mulți oameni, acel ‹capital uman› care este necesar pentru a face față provocării unui terorism molecular”, format din mici grupuri care utilizează tot mai mult internetul pentru a se îndoctrina și pregăti antentate.

”În peste trei ore de audiere a lui Minniti – a explicat jurnaliștilor Giacomo Stucchi, președintele Comitetului parlamentar pentru siguranța Republicii – am efectuat o examinare amplă a faptelor de la Paris”, măcelul de la redacția revistei Charlie Hebdo, ”și datorită informațiilor sosite de la serviciile franceze”.

În special, a continuat Stucchi, discuția cu subsecretarul cu delegație pentru Serviciile Secrete, a avut în centrul analizei ”noua formă de terorism, format din grupuri mici, din acest motiv și mai greu de identificat”. Realități și posibile amenințări față de care, asigură numărul unu de la Copasir, ”oamenii și structurile serviciilor noastre secrete sunt anjagate 110 la sută”.

Stucchi a subliniat apoi că pentru moment nu există dovezi specifice privind posibile atentate, însă ”acte și gesturi dramatice pot fi puse la cale în orice țară, fiindcă în vizorul teroriștilor este întreg Occidentul: totul este posibil însă asta nu înseamnă că este și probabil. Riscul de emulare există, și de aceea atenția trebuie să rămână ridicată”, să nu se cedeze niciun metru teroriștilor.

Cei de la serviciile secrete, a continuat președintele Copasir, ”lucrează pentru a preveni” orice risc și efectuează o puternică luptă de monitorizare a tuturor mediilor, în special a celor mai îngrijorătoare, și din acest punct de vedere situația este sub un control suficient”. Și din acest motiv, a declarat, ”nu se pot reduce resursele pentru oamenii angajați în primele rânduri ale luptei împotriva terorismului”.

”Săptămânile viitoare – a anticipat apoi Stucchi – îi vom întâlni pe responsabilii Agențiilor de Servicii secrete și îl vom audia din nou pe subsecretarul Minniti, care a comunicat Comitetului că dorește să discute privind conținutul propunerilor” de formulat guvernului.

Alarmă falsă la Roma.

La Roma au existat momente de tensiune pentru o geantă roșie ”suspectă” găsită abandonată în apropierea ieșirii din stația Spagna a liniei A a metroului. La fața locului au intervenit agenții de la poliția de stat, dar din fericire a fost vorba de o alarmă falsă. La încheierea verificărilor s-a stabilit că era vorba doar de o geantă lăsată în stradă de un om fără adăpost.

Datele Europol. Pe plan internațional, șeful Europol, Rob Wainwrightm, a informat că un număr cuprins între 3.000 și 5.000 de cetățeni europeni au părăsit continentul pentru a se alătura jihadiștilor de la Isis sau organizației Al-Qaeda pentru a lupta în Siria, Irak sau pe alte fronturi. Europol este agenția de luptă împotriva infracționalității a UE cu sediul la Haga, fondată în 1999.

Franța în doliu.

În timp ce în Franța se oficiază comemorarea victimelor antentatelor din zilele trecute, alarma privind terorismul rămâne în prim plan. Coordonatorul european pentru Lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a atras atenția asupra riscului unor noi atentate și privind pericolele ”radicalizării în închisoare”. ”Nu putem împiedica un nou atentat – a declarat – însă putem încerca să evităm cât mai posibil să aibă loc, fără a intra într-o societate totalitară”, a declarat, susținând că ”închisorile sunt un incubator de radicalizare masivă”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version