Se abolesc nașii în Italia – În următorii trei ani, cine își va boteza copiii sau va cere sacramentul confirmării va trebui să renunțe la nași. Este ceea ce a decis arhiepiscopia Palermo care, printr-un decret semnat de Monseniorul Corrado Lorefice, va suspenda aceste roluri, începând cu 1 iulie 2023, pentru trei ani, scrie Il Giornale di Sicilia.
Se abolesc nașii în Italia
Acesta este un decret experimental care urmează exemplul altor dieceze italiene. Decizia provine din faptul că nașii și nașele sunt adesea „confundați – potrivit arhiepiscopiei – cu relațiile de rudenie, dacă nu chiar cu legături ambigue, și considerați, de cele mai multe ori, ca participanți la un simplu moment ritual”. Un rol care și-ar fi pierdut, așadar, sensul inițial de însoțire în viața creștină a celor botezați și confirmați, reducându-se la o simplă „figură coregrafică” în cadrul unei ceremonii religioase.
Arhiepiscopul de Palermo cere acum oficiilor liturgice, catehismului, împreună cu slujba catehumenală, „să explice motivele pastorale ale acestei alegeri și să monitorizeze și să verifice, în această perioadă de trei ani, progresul noii practici și să studiază posibile noi forme de însoțire care să amintească și să recupereze adevăratul sens eclezial al slujbei de naș și nașă”
Papa Francisc a botezat un migrant nigerian devenit erou după ce a prins un hoț
Se discută de interzicerea completă a botezului
„A boteza înseamnă a-i impune o credință unui copil, dar nu numai. Puțini oameni știu că botezul este un contract care impune obligații: ascultarea Bisericii, plata taxelor suplimentare și multe altele. Botezul este, așadar, o încălcare a drepturilor copilului.”, scrie Alessandro Giacomini în Revista MicroMega, una dintre cele mai importante publicații italiene de texte de atitudine, culturale și politice.
„Botezul religios ar trebui interzis minorilor. Dacă nu optsprezece cel puţin până la doisprezece. Unii vor tresări la această afirmație, dar tot mai des auzim de „copii creștini”, sau „copii musulmani”, în realitate ei se referă la copiii părinților creștini sau musulmani. Aceiași părinți sunt catolici, musulmani, ortodocși, protestanți, hinduși pentru o simplă chestiune de origine geografică.”, mai scrie MicroMega.