Școala din Italia cu un singur elev. Giuliana Clemente, în vârstă de 34 de ani, s-a mutat din Palermo în arhipelagul Egadi. Predarea era visul ei și, pentru a-l urma, și-a părăsit slujba permanentă de secretară. „Pantelleria sau insula Marettimo? Când m-au chemat să aleg unde să merg să predau, m-am aflat la o răscruce dificilă în viața mea”. Acestea sunt cuvintele de la începutul poveștii lui Giuliana Clemente, profesoara care, la 34 de ani din Palermo, a ales să predea într-o clasă cu un singur elev, mutându-se pe insula Marettimo.
>>> Caserta, fetiță de 45 de zile moartă în pătuț: părinții arestați, tatăl o lovise apoi a lăsat-o să zacă
Școala din Italia cu un singur elev
Insula Marettimo, care face parte din arhipelagul Egadi din Sicilia, este un cătun din Favignana, în provincia Trapani. Un loc care, din martie până în septembrie, este plin de turiști, dar care iarna este locuit de doar o sută de oameni. Printre aceștia se află și familia lui Giada, fetița de 11 ani care anul acesta a început clasa a șasea cu o învățătoare numai pentru ea.
„Giada”, spune Giuliana, „are privilegiul de a fi îngrijită personal și acesta este un avantaj pentru ea în comparație cu clasele cu mulți elevi. Cu siguranță nu ar fi putut să călătorească în fiecare zi cu nava pentru a ajunge la școala din Favignana, plecând la ora 6.20 și întorcându-se la ora 16.30, stând afară toată ziua, fără să fie îngrijită de cineva”.
Poziția geografică a insulei reprezintă o provocare logistică deloc neglijabilă pentru locuitorii săi, dar aceasta nu poate fi o justificare. Școala este un drept al tuturor, iar alegerea Giulianei este de fapt un mijloc de recunoaștere a dreptului la educație al tânărului elev. „Giada a decis deja ce va face când va fi mare”, spune Giuliana: vrea să devină profesoară, pentru ca copiii care trăiesc pe insulă, față de care simte un puternic sentiment de apartenență, să poată merge la școală. Problema a fost ridicată de părinții Giadei, care și-au înscris fiica în mod corespunzător în clasa a șasea. Cu toate acestea, abia mai târziu au aflat de dificultățile cu care se confruntă.
>>> Mustrat la școală, copilul de 8 ani și-a amenințat profesoara cu un cuțit, la Piacenza
”Normalitate”
„Deși poate părea ceva deosebit de neobișnuit”, explică Francesco Billante, tatăl Giadei, „este vorba de normalitate. Suntem o comunitate mică care există și ai noștri sunt copii care au aceleași drepturi ca și ceilalți. Există însă condiții foarte bune pentru ca învățătura să continue pe tot parcursul anului și ele ne depășesc așteptările. De fapt, anul acesta, grație sensibilității și a lumii politice, pentru prima dată responsabilii au vizat nu cursul obișnuit de pregătire pentru examene, ci o perfecționare care să garanteze cele 30 de ore de școală.
O insulă în care fiecare persoană este ca o parte exclusivă a unui cosmos și în care fiecare este chemat pe nume, nu un simplu număr ca în orașe, spune Francesco. De aceea, povestea Giadei nu a lăsat pe nimeni indiferent, iar noua profesoară a fost primită cu o afecțiune deosebită.
Și-a părăsit locul de muncă și liceul din Pantelleria
‘Înainte de a alege Marettimo’, povestește Giuliana, ‘am fost profesoară suplinitoare la un liceu din Pantelleria, unde cu siguranță aș fi fost reconfirmată. Mi-a fost greu să îi părăsesc pe copiii de care mă atașasem. Dar dacă Dumnezeu m-a adus aici, cu siguranță a avut un motiv”. Giuliana a început să predea pe listele de suplinitori din provincie în urmă cu cinci ani. Predarea a fost visul ei și, pentru a-l urma, și-a părăsit slujba de secretară permanentă.
‘Sunt obișnuită să călătoresc dintr-un loc în altul’, conchide ea, ‘deși acesta este un defect al școlii, care ar trebui să ofere mai multă stabilitate pentru profesori, dar mai ales pentru elevi. Dificultățile de a se muta pe o insulă unde nu există nici măcar un medic, nu sunt alegeri pe care oricine le poate lua cu ușurință. Poate că asta este ceea ce face ca această poveste să fie specială. Dorința puternică a unei fetițe de a învăța și dorința mare a unui profesor de a preda, dincolo de toate dificultățile.