Deocamdat au acceptat doar 14 să plece de la Roma. Obiectivul este repatrierea a 500 de romi pe an. Fiecare familie primește de la Primăria Romei 3.000 de euro, pentru a se întoarce acasă. Se numește repatriere voluntară. Sunt pe listă 500 de romi. Până în 30 septembrie se mai pot face înscrieri. Problema este că nimeni nu le poate interzice apoi acelorași romi să se întoarcă în Italia. După ce încasează cele 12 rate lunare ale bonusului de repatriere.
Primăria Romei le plătește și transportul: primii 14 au plecat cu autocarul, zilele trecute. Primarul Virginia Ragii a anunțat pe facebook: «Am pus în aplicare o amplă gamă de posibilități pentru a depăși situația de la Camping River. Unor dintre instrumente este repatrierea voluntară asistată în țara de origine, legată de un proiect de integrare socio-lucrativă”.
Camping River: una dintre cele mai mari tabere ocupate de romi, pe care Primăria Romei a început să o evacueze, mai cu frumosu, mai cu amenințări. Dar acum evacuarea este suspendată, pe motiv că romilor evacuați nu li se oferă o alternativă locativă.
Virginia Raggi a făcut o vizită la Craiova, pentru a verifica personal ce li se oferă romilor care se repatriază. În ce condiții trăiesc. La Craiova au plecat primii 14 romi din cei circa 350 care trăiesc la Camping River, tabăra de la Prima Porta.
Virginia Ragg a discutat la Craiova cu autorităţile locale despre problemele taberelor de migranţi, în special romi, cu care se confruntă reprezentanţii capitalei Italiei.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a transmis, pe pagina de Facebook, faptul că, în urma întâlnirii cu primarul Romei, Virginia Raggi, s-a stabilit să se iniţieze discuţiile pentru semnarea unui protocol de colaborare între cele două oraşe şi că se vor căuta axe de finanţare europene pentru accesarea în comun de fonduri pentru a rezolva problemele taberelor de migranţi, în special romi.
La întrevederea dintre primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu şi primarul Romei, Virginia Raggi, au mai participat reprezentanţi ai celor două primării, dar şi Beatrice Vecchion, însărcinat cu afaceri – Ambasada Italiei la Bucureşti şi Romeo Tiberiade, consilierul primarului Craiovei pe probleme ale romilor.
Primăria Romei cheltuie anual 25 de milioane de euro cu romii, cheltuială pe care Raggi vrea să o elimine.
Matteo Salvini s-a declarat nemulțumit de ritmul repatrierilor: „Voi vorbi cu primarul Raggi, sunt prea multe confuzii și prea mulți bani publici cheltuit prost, am vizitat mai multe din aceste tabere de romi și ca ministru de interne voi merge până la capăt”. Despre cele 14 repatrieri a spus: „14? În taberele de romi din Italia există între 30 și 40 mii, deci lipsesc câteva zeci de mii de repatrieri, dar să spunem că este un început bun, să spunem așa.”
Suspendarea evacuării
Deși primăria Romei se chinuie din 2017 să elibereze tabăra Camping River, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a suspendat evacuarea, pe motiv că romilor nu li se oferă o alternativă locativă. Cererea de suspendare a veit de la asociația 21 Iulie din Roma.
Dar primăria Romei se apără: Există un plan, oferim 800 d euro pe lună plata chiriei pentru familiile de romi.
A mai încercat și Walter Veltroni să repatrieze romii în România. Nu s-a întâmplat mare lucru. Probabil cei care au plecat atunci s-au întors toți în Italia.
Nu se înțelege însă de ce toți vorbesc de întoarcerea romilor în România. Conform statisticilor, la Camping River, din 350 de locuitori, doar 150 sunt români. La Barbuta și Monachina, alte două tabere de evacuat, 30 de români din 700 de locuitori. La Salviati și Castel Romano niciun român. La Candoni 250 din 747, la Salone 100 din 607. În total 650 de români din 4200 romi prezenți în taberele de la Roma, înregistrați de primărie.