Menu
in

Romii din Italia și-au făcut partid: „Vrem să-l oprim pe Salvini”

S-a născut Mistipè, primul partid de romi italieni, pentru a combate ura și discriminarea împotriva acestora.

Liderul partidului, Giulia Di Rocco, a declarat pentru Giornale.it: „Ne-am săturat să nu ne putem apăra în fața celor care fac propagandă la TV și invocă buldozere împotriva noastră”

Fondatoarele sunt Giulia Di Rocco, asistentă juridică în vârstă de 44 de ani din Pratola Peligna, și alte două femei de origine romă, Virginia Morello și Concetta Sarachella, stilistă din Molise.

Împreună au fondat Mistipé, un grup care vrea să reprezinte romii în Parlamentul italian.

Au ca simbol o roată roșie pe un fundal albastru și verde, inspirat de steagul romilor, și un program.

Există aproximativ 180 de mii de romi italieni care își exprimă votul la fiecare scrutin. „Dar partidul nostru nu este deschis doar lor – explică Di Rocco la Giornale.it – ​​toți oamenii care cred în luptele noastre se pot alătura”.

Deocamdată nu se menționează alianțe, dar electoratul rom, care reprezintă 0,26% din populația italiană, ar fi atras de stânga.

Di Rocco neagă că ar fi primit contacte cu liderii altor grupuri politice.

Cert este că Mistipé s-a născut contra „celor care au făcut o întreagă campanie electorală cu buldozerul”.

„De doi ani încoace, la televizor am auzit doar discursuri de ură față de romi de la politicieni de dreapta, precum Matteo Salvini, și până acum nu am putut să ne apărăm împotriva acuzațiilor lor, motiv pentru care am decis să intrăm în politică ”, spune președinta partidului.

„Romii – denunță ea – sunt discriminați, eu sunt italiancă, dar mă simt ca o cetățeană de rangul doi, ca țigancă, politicienii trebuie să înțeleagă că acum trăim într-o societate cosmopolită, astăzi a vorbi despre diferit este ceva învechit, nu are sens” .

La primul punct al programului politic al lui Mistipé, un cuvânt care în limba romani înseamnă iubire și respect reciproc, este „lupta împotriva urii și discriminării împotriva romilor” și a străinilor în general.

Dar se vorbește și despre oportunități egale, în special pentru femei, și despre depășirea taberelor de romi împrăștiate în toată Italia.

În total, în aceste așezări locuiesc în jur de 26.000 de oameni.

„Taberele de romi sunt coșuri de gunoi umane și o rușine pentru Italia, sunt o moștenire fascistă”, atacă Di Rocco care propune să „dea demnitate acestor oameni, dar să nu se meargă acolo și să se dărâme barăcile”.

„Este ușor – spune el – să o faci pe leul cu oile, dar curățarea taberelor fără a oferi alternative este ca și cum ai împușca Crucea Roșie”.

Pentru președintele partidului din Italia, există încă prea multe prejudecăți împotriva nomazilor.

Și mass-media este, de asemenea, de vină. „Când este comisă o infracțiune, responsabilitatea este personală – observă liderul partidului – în schimb, ziarele nu scriu nume și prenume, ci pur și simplu că făptuitorul a fost rom, totuși, făcând acest lucru, toți pierdem.”

„Nu este adevărat că romii sunt toți hoți, ar fi ca și cum ați spune – conchide ea – că italienii sunt toți mafioți”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version