Menu
in

Români în sclavie la ferme în nordul Italiei, arestați trei conaționali și un moldovean pentru angajare ilegală

Români în sclavie la ferme în nordul Italei – Garda de Finanțe din Gorizia a descoperit 30 de lucrători români ilegali, dintre care doi minori. Au fost arestați trei români și un moldovean, care țineau lucrătorii practic în stare de sclavie.

Citește și ➡ Sclavie la o fermă din Orvieto: români exploatați, ținuți fără încălzire, printre excrementele șobolanilor și într-o stare generală de degradare

Români în sclavie la ferme în nordul Italei

Garda de Finanțe din Gorizia a arestat patru persoane – trei români și un moldovean – pentru angajare ilegală. Cei patru sunt acuzați, în detaliu, de intermediere ilicită și exploatare a forței de muncă (conform art. 603-bis din codul penal), cu circumstanțele agravante ale amenințării, numărului și vârstei minore a lucrătorilor.

Pe lângă măsura de precauție, efectuată în dimineața zilei de 16 februarie de către o unitate coordonată a Gărzii de Finanțe formată din peste 50 de militari, a fost efectuată o percheziție în locuințele și localurile folosite de suspecți, între Gorizia și Udine, inclusiv trei cămine în care s-a constatat prezența a 30 de lucrători de naționalitate română, toți ilegali, inclusiv unul sub 18 ani și unul sub 16 ani, adăpostiți în condiții igienico-sanitare precare și înghesuiti în spații improprii în raport cu numărul de persoane.

La 20 februarie arestările au fost validate de către Tribunalul Gorizia care, susținând pe deplin teza de investigație a Parchetului Provincial și acceptând cererile Procurorului, a transformat arestările în arest preventiv în închisoare pentru trei. dintre cei patru suspecți și în domiciliu obligatoriu pentru al patrulea.

Comunicarea anonimă

Ancheta a pornit de la o comunicare anonimă ajunsă în urmă cu aproximativ două luni la Sala de Operații a Comandamentului Provincial al Gărzii de Finanțe: un cetățean român a povestit cum unul dintre conaționali a fugit pentru că era exploatat de luni de zile, împreună cu mulți alții, ca muncitor la fermă de către o parte dintr-un grup de așa-numiți „caporali”, tot români, dintre care sursa anonimă a putut furniza doar o fotografie și numele „șefului”.

Pe baza acestor indicii slabe, anchetatorii Gărzii de Finanțe au demarat verificările pentru identificarea subiecților și verificarea circumstanțelor semnalate, prin inspecții la fața locului și monitorizare a rețelelor de socializare, scrie IlFriuli.it.

Citește și ➡ Mii de românce ținute în sclavie și violate în Sicilia, român condamnat la 20 de ani de închisoare

Cercetări și interceptări

Cercetările au permis să se constate că, efectiv, în Romans d’Isonzo a existat un grup de subiecţi care, acţionând ca adevăraţi „caporali”, angajau forţă de muncă agricolă în condiţii de exploatare, repartizând-o în diverse ferme din zona Alto Isontino și Bassa Friulana pentru a fi utilizată pentru tăierea viței de vie .

Sub conducerea Parchetului Gorizia, militarii au instalat apoi dispozitive GPS pe unele dintre microbuzele folosite pentru transportul muncitorilor și au supus smartphone-urile suspecților „caporali” la interceptări telefonice, reconstituind rapid funcționarea asociației.

Români în sclavie la ferme în nordul Italei – Gruparea infracțională

Gruparea era alcătuită din cei patru arestați, care aveau o firmă cu sediul în fosta provincie Gorizia și o societate înființată în România, ambele activând în furnizarea de forță de muncă, care aveau zeci de muncitori de naționalitate în mare parte română, angajați – în lipsa unui contract sau, în orice caz, în mod neregulat – ca muncitori în diferite ferme din zonele Isontino de Sus și Friuli de Jos.

Muncitorii erau ridicați în zorii zilei din căminele puse la dispoziție de cele două companii și însoțiți la locul de muncă la bordul microbuzelor, unde lucrau în ture de aproximativ 10 ore pe zi. Seara, muncitorii erau din nou concentrați în cămine, unde erau închiși pentru a aștepta a doua zi. Muncitorilor li se permitea, dar nu întotdeauna, o singură zi de odihnă: duminica.

Citește și ➡ A ținut în sclavie conaționali, român condamnat la 20 de ani de închisoare la Catania. Ancheta „Boschetari”

Erau amenințați că vor fi dați afară și lăsați fără bani și acte

Români în sclavie la ferme în nordul Italei – Exploatarea a fost determinată de diverși factori, precum nivelul foarte modest al remunerației garantate, condițiile precare de viață, absența regularizării postului de muncă, neasigurarea lucrătorilor chiar și a minimelor garanții de siguranță și igienă în muncă. Suspecții au profitat de nevoia muncitorilor, care erau deseori șantajați și amenințați că vor fi dați afară fără plată, lipsiți de acte de muncă cu promisiunea restituirii la sfârșitul sezonului de muncă, recrutați adesea în județul Arad, printre cei mai săraci din România, cu promisiunea că vor putea trimite bani familiilor lor acasă prin firme de Money Transfer.

Mărturiile date de muncitorii exploatați au confirmat pe deplin structura de investigație și s-a constatat astfel că aceștia au susținut ture istovitoare de muncă pentru un salariu de mizerie, din care, de altfel, cheltuielile cu hrana, cazarea și alte cheltuieli au fost deduse în mod arbitrar de genurile suspecților. Muncitorii au fost ținuți în stare de semi-segregare. Aceștia au declarat că nu puteau părăsi căminele și au confirmat că le-au fost sechestrate actele de identitate. Erau amenințați în mod constant cu concedierea.

În lumina pericolului concret de evadare al celor patru – care în urma perchezițiilor, știind că sunt cercetați, și-ar fi putut pierde urma – militarii i-au arestat la ordinul Procurorului, însoţindu-i la închisorile din Gorizia şi Trieste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version