După 2000 de ani de la exilarea poetului roman Ovidiu în Dacia, pe coasta Mării Negre, pe teritoriul actual al României, municipalitatea din capitala Italiei, la cererea primăriei din Sulmona, a luat decizia să revoce ordinul de exil decis de împăratul Augustus.
Motivul exilării nu se cunoaște precis, însă unii istorici au spus că ar fi vorba despre un adulter cu o nepoată a împăratului Augustus, la rândul ei izgonită în aceeași perioadă.
Ovidiu, născut în 43 înainte de Hristos, a fost exilat în anul 8 după Hristos, pe coasta Mării Negre, în portul Tomis. El a murit acolo, numeroasele sale solicitări de a revedea țara natală fiind ignorate.
În 15 decembrie 2017, Consiliul local din Roma a aprobat în unanimitate moțiunea, propusă de majoritatea Cinquestelle, pentru a „repara grava nedreptate suferită” de autorul „Tristelor”.
Consiliul local din Roma reprezintă, conform moțiunii aprobate, „în mod ideal continuitatea istorică a Senatului Poporului din Roma” și de aceea este competentă să anuleze actele împăratului.
Moțiunea se bazează pe sentințele din două procese celebrate la Sulmona, prin care poetul Ovidiu a fost achitat de acuzațiile aduse cu două milenii în urmă. Primul proces datează din 1967, în timp ce apelul, din 2011, s-a încheiat în 2012, sentința fiind transmisă la Roma.
În 2008, tot la cererea M5S, Primăria Florenţa l-a reabilitat pe Dante Alighieri, exilat în 1302.