A murit căzând 15 metri printr-o trapă, rezultată fără protecție și nesemnalizată, într-o conductă a rețelei de canalizare, în timp ce lucra în zona parcului Celio, la Roma, însă corpul său, înghițit și târât de apele murdare, a fost recuperat numai o lună mai târziu din mare, după ce a fost văzut de un navigator în portul Fiumicino.
Potrivit rezultatului autopsiei, decesul a fost cauzat de înecare. Victima se numea Ștefan Simion, era un muncitor de 34 de ani, în mod legal în Italia și care trăia de mai mult timp în zona Bassa Sabina cu frații săi, cunoscut de comunitatea de conaționali stabilită între Passo Corese și Fara Sabina.
Pentru moartea sa, produsă în 2010, Tribunalul din Roma (competent în teritoriu), după șapte ani și un lung proces, a condamnat cinci persoane – inculpate pentru complicitate la omor din culpă, agravat de nerespectarea normelor de protecție a muncii – la doi ani de detenție fiecare, în afară de despăgubirea părților civile (un frate și două surori), dispunând în plus plata unei despăgubiri temporare, executabilă imediat, de 350.000 de euro. Alte două persoane au fost achitate: coordonatorul pentru proiectare și responsabilul planului de iluminare.
Tribunalul a declarat stinse prin prescriere alte capete de acuzare referitoare la nerespectarea obligațiilor contractuale din partea firmei care a comandat și a direcțiunii pentru lucrări, cum ar fi incompleta adoptare a planului de măsuri privind siguranța pe șantier. Ștefan, care nu era căsătorit, lucra de mai mult timp pentru «Gamma Allestimenti 99», o cooperativă condusă de un alt român, care obținuse contractul lucrărilor de la Asociația Culturală Castellum pentru realizarea evenimentului „All’ombra del Colosseo”.
Tragedia s-a consumat pe 14 iunie 2010 în timp ce muncitorii realizau o canalizare de conectat la containerele lor. Niciunul dintre ei nu a asistat la ceea ce s-a întâmplat, numai o cameră de supraveghere l-a filmat pe Ștefan Simion cu zece minute înainte de accident.
Tentativele colegilor de muncă de a-l salva, după ce au coborât pe scări până la conducta care leagă parcul Celio de Tevere, au fost inutile. Românul, probabil amețit de duhoarea din canalizare, nu a fost în măsură să facă față fluxului de ape murdare.