Italia pe lista țărilor ostile Rusiei. Războiul de sancțiuni între Occident și Moscova continuă. În timp ce UE anunță un nou pachet de sancțiuni, Rusia a întocmit o listă a „țărilor ostile” pe care se află și Italia.
Italia pe lista țărilor ostile Rusiei
Italia a fost inclusă în lista „țărilor ostile” anunțată de Rusia. Războiul de sancțiuni între Occident și Kremlin continuă, dar – asigură premierul italian Mario Draghi – „nu riscă să ducă la un conflict armat”. Cel puțin pentru moment.
Putin reacționează la atacurile asupra economiei ruse, printr-un decret în care este prevăzută o listă lungă de state care include, pe lângă toate țările europene, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Elveția și Ucraina. Pe de altă parte, UE a reacționat prin pregătirea unui nou pachet de sancțiuni.
Ce înseamnă?
Potrivit decretului, Rusia, companiile și cetățenii care au datorii față de creditorii străini care aparțin acestei liste le vor putea plăti în ruble.
O mișcare de reacție la devalorizarea monedei rusești, care riscă să taie picioarele economiei.
Printre consecințele decretului se numără și întoarcerea în Italia din Rusia a italienilor. Ambasada Italiei la Moscova a recomandat, în urmă cu trei zile, italienilor să se întoarcă în țară. Riscul acum este ca autoritățile ruse să decidă să refuze vizele străinilor sau să le suspende pe cele deja active. Apoi este problema aprovizionării și importurilor de produse alimentare. O reducere sau înghețare a exporturilor ar crește și mai mult prețurile la porumb și grâu, potrivit Leggo.
Problema economică: rușii își vor plăti datoriile în ruble
Creditorii Rusiei împărțiți în buni și răi: pe lista neagră a celor răi, cei care au sancționat Moscova și pentru aceasta vor primi plăți de obligațiuni rusești în ruble, la cursul oficial al Băncii Rusiei, este pusă și Italia.
Pentru Italia este problema celor 25 de miliarde de împrumuturi ale sectorului bancar către Moscova. Dar în fața nevoii Moscovei de a păstra cât mai mulți dolari, ieșirea din activitățile reziduale a unor grupuri precum Eni ar putea deveni mai complicată, sau decizia cu privire la ce să facă de către grupuri cu o prezență semnificativă în Rusia, precum Unicredit, Intesa Sanpaolo , Generali, Maire Tecnimont.
Totul decurge din sancțiuni: bunurile oligarhilor au fost confiscate, excluzând o parte substanțială a economiei de la plățile pe circuitul internațional Swift,
Țările occidentale au înghețat peste jumătate din rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari pe care le acumulase Moscova în așteptarea reacției internaționale la invazia Ucrainei.
Răspunsul Moscovei a fost blocarea fluxurilor financiare pentru a stopa o fugă de capital din țară și oprirea plăților în ruble de către Euroclear și Clearstream, cele două „case de compensare” în care s-au ocupat în mod tradițional plățile obligațiunilor rusești. Un război financiar care nu numai că a împins rubla la încă un minim record – 160 la un dolar ieri, cu Bursa de la Moscova suspendată timp de o săptămână -, dar a deschis un semn uriaș de întrebare asupra capacității Rusiei și a companiilor sale de a rambursa datoriile.
Cele trei condiții puse de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Rambursarea datoriilor
Moscova încearcă să demonstreze că este capabilă să ramburseze creditorii străini în ciuda înghețului dolarilor acumulați și a blocării mișcărilor de capital: plățile în ruble către creditorii „răi” – bănci și companii din SUA, Marea Britanie, Japonia și țări UE.
Pe 16 martie, statul rus trebuie să plătească cupoane la obligațiuni de 117 milioane dolari care nu prevăd plata în moneda rusă. Va fi momentul adevărului pentru economia Rusiei.