Menu
in

Raportul OSCE la Roma: Pentru salvarea populației italiene sunt necesari 18 milioane de imigranți

În următorii 50 de ani sosirile din străinătate vor fi antidotul declinului demografic, dar deja imigrația deja dăruiește Italiei 2,2 miliarde de euro anual. Concluziile Raportului OSCE IDOS la Roma: Pentru salvarea populației italiene sunt necesari 18 milioane de imigranți.

Imigrația crește și va continua să crească și problemele nu trebuie să facă să se piardă din vedere avantajele. În 17 februarie la Roma a fost prezentat raportul OSCE îngrijit de IDOS privind ”Fenomenul imigrației în Italia și implicațiile sale internaționale”.

Jonathan Chaloff de la OSCE a scos în evidență că în 2016 au emigrat în țările care au aderat la organizație, pentru a locui în acestea în mod stabil, 4.800.000 de persoane, mai mult decât în anii anteriori marii crize din 2008.

Această creștere subliniază faptul că migrațiile constituie unul dintre semnele cele mai caracteristice ale lumii globalizate.

Ugo Melchionda, președintele IDOS, a vorbit despre ce se întâmplă în Italia.

Deficitul demografic italian este mare, cu o continuă diminuare a italienilor (în 2015, în rândul italienilor morțile au depășit nașterile cu 228.000 de unități), în timp ce numărul străinilor crește prin nașterile în Italia (72.000) și sosirile din străinătate (250.000).

De la începutul secolului numărul cetățenilor străini a crescut cu peste 3,5 milioane și continuă să crească: ISTAT a  prevăzut, între 2011 și 2065, 18 milioane de intrări din străinătate pentru a menține nealterat nivelul populației în fața declinului numărului de italieni. Străinii vor reprezenta o treime din populația totală (actualmente reprezintă 8,3%).

Motivele demografice se împletesc cu cele de muncă. Numărul lucrătorilor străini angajați a ajuns la 2.350.000, o creștere de 65.000, în timp ce masa șomerilor străini este de 450.000.

Cetățenii necomunitari au devenit în majoritate rezidenți pe lungă perioadă (62,5%), fără a mai fi obligați să părăsească Italia în caz de pierdere a locului de muncă. Însă nu este vorba de o masă de asistați, ținând cont că este mai mare aportul pe care îl asigură aceștia sistemului fiscal italian față de cheltuielile publice susținute în favoarea lor: bilanțul este de 2,2 miliarde în favoarea Italiei.

De altfel, devine tot mai dificilă o subdivizare rigidă între italieni și străini și ar fi mai corect să se vorbească de rezidenți de origine străină. Se estimează că cetățenii italieni de origine străină sunt deja peste 1.150.000. dintre care 178.000 au devenit italieni în 2015.

Pe piața muncii, românii sunt prima colectivitate, în timp ce în cadrul celor 550.000 de firme administrate de imigrați, prima colectivitate este cea marocană, a doua cea chineză, în timp ce românii sunt doar pe locul al treilea.

În 2015, în cadrul OSCE au fost 1.650.000 de solicitanți de azil. Și Italia a fost puternic caracterizată de aceste fluxuri.

Printre cele 153.000 de persoane debarcate în Italia, deseori salvate de intervenția navelor italiene și a celor comunitare ale Agenției Frontex, au fost 83.000 care au prezentat cerere de azil. Majoritatea cetățenilor prezenți în Italia veniți din Mali, Gambia, Somalia, Nigeria, Coasta de Fildeș, Ghana și Burkina Faso, au sosit din motive de protecție umanitară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version