Știri Italia – Prețul cafelei explodează în Italia – Costul unui espresso a atins vârfuri de 1,30 euro pe ceașcă și, conform alarmei trase de asociații, se va apropia de 1,50 euro până la sfârșitul anului. Cauzele? Creșterea facturilor și a prețurilor materiilor prime.
Prețul cafelei explodează în Italia
După ce a depășit cota psihologică de 1 euro, cafeaua de la bar își continuă cursa, cu prețuri care au ajuns acum chiar și la vârfuri de 1,30 euro la un espresso.
Asociațiile comerciale au tras un semnal de alarmă, potrivit cărora prețul ar putea crește din nou, ajungând chiar la 1,50 euro până la sfârșitul anului.
Au fost denunțate numeroase cauze: de la creșterea facturilor cu peste 120% până la cea a materiilor prime care depășește 70%. De asemenea, se teme că anul viitor, datorită vremii nefavorabile, producția de boabe de cafea ar putea fi limitată, declanșând o spirală de noi creșteri.
„Printre cele mai relevante articole pe care le-am înregistrat și care au cântărit pe creșterea cupei – spune Luciano Sbraga, director adjunct al Federației Italiene a întreprinderilor publice (FIPE), citat de Today.it – se numără cu siguranță costul energiei electrice a localului.
Anul acesta, factura de energie a unui bar mic a trecut de la 5.500 € la 12.000 € pe an: în general, creșterile sunt în jur de 120%. Dar nu numai atât: cântărește și costul forței de muncă și al chiriilor”.
Cafea la bar, orașele cu cele mai mari creșteri
Prețul cafelei explodează în Italia – De la nord la sud, o ceașcă de cafea costă acum mai mult în toată țara. Între acest an și anul trecut, barurile din Bologna și-au crescut prețurile cu 3,6%, cele din Cagliari cu 3,8%.
În Milano și Roma creșterile au fost de 4,8, respectiv 5,3%. Orașul în care prețurile au crescut cel mai mult este Veneția, + 10%.
Întrucât nu există liste de prețuri naționale, „fiecare barman – continuă Sbraga – taxează un espresso cum este cel mai potrivit pentru afacerea sa”. Dar și creșterea prețului materiilor prime, care a crescut cu 72,4% între 2021 și 2022, a avut un impact puternic.
Între primăvara și noiembrie anul trecut, calitatea Arabica, cea mai cunoscută, a trecut de la 2.765 de dolari la 4.587 de dolari pe tonă. În prezent suntem în jur de 4.768 dolari cu tendință de creștere, spune Furio Truzzi, președintele Assoutenti.
Italia, prețuri record la combustibil, benzina a depășit 2 euro
Impactul schimbărilor climatice
Prețul cafelei explodează în Italia – Pe lângă aceasta, un rol important îl joacă și schimbările climatice drastice din ultimii ani. Brazilia a fost lovită de un val anormal de vreme rea în 2021, care a făcut ca temperaturile să scadă sub punctul de îngheț și a ruinat plantații întregi de cafea. Dezastre naturale care l-au pus pe cel mai mare producător de Arabica din lume și nu numai în mari probleme.
„Acum este o problemă de climă, recolte și agricultură – subliniază președintele Assoutenti – și după unele ipoteze, schimbările climatice ar putea determina o scădere a producției de cafea Arabica între 27 și 45% în perioada următoare”. scenariu capabil să declanșeze noi creșteri, cu prăjitorii și angrosiștii neputând furniza suficientă cafea pentru a satisface cerințele comercianților.
Seceta distruge 70% din recoltele din Italia: explodează prețurile la cereale, fructe și legume
„Prețuri în jur de 1,50 euro pe ceașcă”
Vicepreședintele Fipe, deși nu o exclude, consideră că este puțin probabil ca bariera psihologică de 1,50 euro pe cană să fie depășită până la sfârșitul anului 2022.
„Cu excepția cazului în care mai vor exista șocuri economice externe – precizează el – cum ar fi o întrerupere a livrărilor de gaze și o creștere neguvernabilă în consecință a costului acestuia, exclud că ar putea exista un impuls atât de semnificativ încât să conducă la noi creșteri ale prețului cafelei până la sfârșitul acestui an”.
Fără a aduce atingere situației politico-economice actuale, dinamica prețurilor la baruri ar trebui să rămână mai scăzută decât cea generală. „Din acest punct de vedere – conchide el – atitudinea expozanților apare marcată de moderație”.