in

Preot arestat în Italia, a cerut 100 de euro pentru o înmormântare. Papa: „Biserica nu e supermarket”

Un preot a fost arestat în Italia pentru că a cerut 100 de euro pentru o înmormântare. Cazul a creat polemici uriașe. A intervenit și Papa Francisc, care a spus: „Biserica nu este un supermarket”.
Se nasc prea puţini copii în Italia. Papa Francisc: «O Italie fără copii este destinată să îmbătrânească şi să dispară»

Preot arestat în Italia, a cerut bani pentru înmormântare

Papa Francisc: „Este dureros să găsești „lista de prețuri” a serviciilor sacramentale în unele birouri parohiale, cum ar fi într-un supermarket. Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, ori ajunge să fie o companie care oferă diverse servicii”.

Ce a declanșat intervenția Papei? Arestarea unui preot dintr-o eparhie siciliană, care a scos la suprafață încă o dată problema tarifelor pentru administrarea sacramentelor, de la botez până la nunți. Don Vincenzo Cafra, paroh al Bisericii „Madre di Sortino”, din Siracusa, a ajuns în arest la domiciliu sub acuzația de estorcare. Conform celor reconstruite de carabinieri, acesta a luat bani pentru o înmormântare, stabilind un preț care ar fi fost de 100 de euro. Preotul a condiționat efectuarea serviciului funerar de plată.
Papa Francesco împotriva preoţilor afacerişti: renunţaţi la ”listele de preţuri” pentru ritualuri religioase

Ce spune Vaticanul

Vaticanul a reglementat sectorul, explicând că acestea nu sunt tarife, ci oferte gratuite și că nu este un preț de plătit sau o taxă care trebuie cerută.

Botezurile, înmormântările, nunțile sau slujbele comemorative nu trebuie să mai fie supuse unei taxe impuse de parohie: totul trebuie lăsat în seama spontaneității, generozității și disponibilității economice a credincioșilor, scrie Il Messaggero.

Prin urmare, oferta „trebuie să fie un act liber din partea celui care oferă, lăsat în seama conștiinței sale și a simțului său de responsabilitate eclezială, nu un preț de plătit sau o taxă de cerut, ca și cum ar fi un fel. de impozit pe sacramente”: așa este scris în Instrucțiunea editată de Congregația pentru Cler, și publicată după ce a primit aprobarea Papei în urmă cu câțiva ani. Printre indicațiile cuprinse în document (intitulat „Conversia pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii de evanghelizare a bisericii”), se numără tocmai interzicerea „comercializării” vieții sacramentale, dând impresia „că celebrarea sacramentele – mai ales Sfânta Euharistie – și alte acțiuni ministeriale pot fi supuse tarifelor”.

Oferte gratuite

Din perspectiva bisericii, darurile credincioșilor rămân însă un element central: „Prin jertfa pentru Sfânta Liturghie, credincioșii contribuie la binele Bisericii și participă la grija ei pentru întreținerea slujitorilor și funcționează”, se amintește. Preoților în special li se cere să dea exemple „virtuoase” în utilizarea banilor, „atât cu un stil de viață sobru și fără excese la nivel personal, cât și cu o gestionare transparentă și proporțională a bunurilor parohiale care nu se bazează pe „proiectele” preotului paroh. sau a unui grup restrâns de oameni, poate buni, dar abstracți, ci mai degrabă pe nevoile reale ale credincioșilor, mai ales ale celor mai săraci și nevoiași”. În general, în parohii, ofertele pentru o înmormântare depind de disponibilitatea economică a familiilor și pot varia de la minim 50 de euro în sus.

Papa: Biserica nu e o multinațională

Când slujitorii „depășesc în serviciul lor și maltratează poporul lui Dumnezeu, ei desfigurează fața Bisericii”. Papa Francisc a spus acest lucru ieri, vorbind cu ocazia celei de-a optsprezecea Congregații Generale a Sinodului Episcopilor despre sinodalitate. „Este dureros – a observat el – să găsești în unele birouri parohiale „ lista de prețuri” a slujbelor sacramentale ca într-un supermarket . Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu în călătorie, sfânt și păcătos, fie ajunge să fie o companie de diverse servicii, iar când agenții pastorali iau această a doua cale, Biserica devine supermarketul mântuirii iar preoții simpli angajați ai unei multinaționale”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Doi români prinși la Gorizia cu bunuri furate. Polițiștii s-au speriat când au făcut percheziția mașinii

oficii postale italiane

Din decembrie, pașapoartele și cărțile de identitate italiene vor fi ridicate de la oficiile poștale