Prim-ministrul italian Giuseppe Conte s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron în a numi “o zi istorică pentru Europa” acordul la care au ajuns cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE după unul dintre cele mai lungi summit-uri din istoria Uniunii Europene.
“Suntem mulțumiți, am aprobat un plan ambițios de recuperare, adecvat nevoilor pe care le întâmpinăm, ceea ce ne va permite să înfruntăm această criză cu putere, cu eficacitate. Este un moment istoric pentru Europa, este un moment istoric pentru Italia “, a spus Conte într-o conferință de presă, citat de Politico Europe.
Conte a mai spus că rezultatul final a răsplătit eforturile de negociere ale Italiei.
“Viziunea, determinarea cu care am urmărit acest obiectiv au fost răsplătite. Planul de recuperare pe care l-am aprobat este într-adevăr foarte semnificativ – 750 de miliarde de euro, o mare parte din aceștia urmând să ajungă în Italia; 28 la sută, vorbim despre 209 miliarde de euro pentru Italia”, a adăugat el.
Liderul de la Roma a mai subliniat că Italia va folosi banii de recuperare pentru a stimula reformele.
“Vom avea o responsabilitate mare. Cu 209 miliarde de euro avem posibilitatea să repornim Italia cu putere, să schimbăm fața țării noastre. Acum trebuie să folosim acești bani pentru investiții, pentru reforme structurale. Trebuie să urmărim acea creștere economică, calea de dezvoltare durabilă pe care am urmărit-o de ani buni, fără a o atinge în mod eficient. Avem posibilitatea concretă de a face Italia mai ecologică, mai digitală, mai inovatoare, mai durabilă, mai incluzivă”, a spus premierul italian.
Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte și ceilalți șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au ajuns luni noapte la un acord fără precedent într-un context extraordinar. După tratative maraton la primul summit “în persoană” după izbucnirea pandemiei, cei 27 de lideri europeni au aprobat pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.
De asemenea, liderii europeni au depășit dificultățile și în ce privește condiționalitățile, iar acordarea fondurilor europene va fi supusă în premieră criteriului respectării statului de drept, în timp ce acordarea granturilor din cadrul NGEU va fi evaluată din perspectiva obiectivelor cuprinse în recomandările specifice de țară. Acordul între șefii de stat sau de guvern a fost obținut la ora 6:30, marți dimineață, după patru zile și patru nopți de negocieri, transformând acest summit într-unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ