Știri Italia – Postările „no vax” pot fi cenzurate, a decis Tribunalul din Varese – În cearta dintre cei care apără libertatea de exprimare chiar și prin intermediul rețelelor de socializare și cei care preferă calea cenzurii, Tribunalul Varese îl favorizează pe acei din urmă.
Printr-o ordonanță depusă pe 2 august trecut stabilește că ștergerea postărilor și suspendarea profilurilor definite ca „no vax” nu reprezintă o încălcare a libertăţii de gândire, scrie byoblu.com.
Motivarea ordonanței este că drepturile utilizatorilor găsesc limite precise în fața situațiilor de urgență sau de risc.
Postările „no vax” pot fi cenzurate, a decis Tribunalul din Varese
După cum relatează „Norme e Tributi+ de Il sole 24 ore”, totul a început cu plângerea unei femei al cărei profil a fost suspendat timp de 30 de zile după publicarea unui videoclip în care un parlamentar definea vaccinurile drept „injecții letale” .
Femeia nu a comentat postarea parlamentarului, ci s-ar fi limitat la a o distribui pe profilul ei și pe o pagină pe care o administrează cu câteva sute de abonați.
Apoi a avut loc mai întâi eliminarea postării și apoi blocarea contului. Motivul, pentru Facebook, este că postarea în cauză „nu respectă standardele Comunităţii” şi contractul semnat cu utilizatorul la momentul înregistrării pe reţeaua de socializare.
În încercarea de a-și revendica drepturile, femeia a apelat la Tribunalul Varese, susținând că contractul semnat cu Facebook conținea clauze care i-ar putea afecta libertatea de exprimare , garantată în schimb de articolul 21 din Constituția Italiei.
Hotărârea judecătorului
Pentru judecător, însă, clauzele nu ar fi vexatorii întrucât dreptul de a-ți exprima gândurile pe rețelele de socializare nu este absolut ci se ciocnește de limite, în acest caz din cauza conceptului vag și incert de „sănătate publică”.
De fapt, Facebook blochează, suspendă și interzice toate postările și conturile care au chiar îndoieli legitime cu privire la vaccinare sau Covid .
Cei care au încă darul smereniei recunosc că a înțelege ce este „dezinformare” pe tema „Coronavirus, vaccinuri” a fost și este foarte dificilă. De exemplu, chiar și celebrul articol din „La Repubblica” care îndemna să nu se folosească antiinflamatorii pentru a trata Covid face parte din dezinformare.
Cu toate acestea, contul ziarului sau oricine a distribuit articolul NU a fost interzis de pe Facebook.
Paradoxul, de altfel, este că doamna în cauză a fost cenzurată pentru că a postat filmulețul unui parlamentar italian. Așa că Facebook, legitimat de o instanță italiană, poate decide dacă ceea ce spune un parlamentar poate circula sau nu.
Facebook = Ministerul Adevărului
Și, de asemenea, ajungem la punctul central al întregii întrebări: poate Facebook, asistat de un grup de „verificatori de fapte” cu onestitate mai mult sau mai puțin evidentă, să decidă ce face parte din „dezinformare” și ce nu?
Ne amintim de fapt că mereu pe tema vaccinurilor Covid , chiar și oameni de știință, medici și laureații Nobel vinovați că nu au îmbrățișat religia vaccinului, care este bună cu orice preț, au fost acuzați de dezinformare.
Sentința Tribunalului din Varese nu este, așadar, o victorie a democrației, ci un precedent periculos, care legitimează o putere de care marii giganți ai rețelei o abuzează acum , trecând în decursul unui deceniu de la o poiață deschisă tuturor la incontestabilul Minister al Adevărului.