Ornella Muti și fiica ei Naike au fost în Rusia la un eveniment la care a participat și Putin: scandal uriaș în Italia. „Nu am venit din motive politice”, spun ele, motivând că au fost la Fashion Week de la Moscova și la Forumul Tineretului de la Soci, unde artistul italian de stradă Jorit a prezentat o pictură murală care o reprezenta chiar pe Ornella Muti. „Celor care încă ne întreabă despre gândurile noastre politice? Întotdeauna pro pace”, a spus Naike Ravelli, fiica lui Ornella Muti, la sosirea lor pe aeroportul din Turcia, venind din Rusia. Prezența lor în „țara lui Putin” a generat controverse în Italia.
Jorit, un cunoscut artist de stradă italian (pseudonimul lui Ciro Cerullo), a vorbit miercuri 6 martie cu președintele rus Putin, scrie Rai News.. La finalul forumului, Cirullo l-a întrebat pe Putin dacă poate să facă o fotografie cu el, pentru că, a spus el, „în Italia se spun multe lucruri ciudate despre el”. La care președintele a răspuns: „ Sigur, dar să nu mă piști pentru a te asigura că sunt o persoană reală”. Putin a făcut apoi o fotografie cu artistul italian și una cu un tânăr african.
„Rusia și Italia sunt unite de dragostea pentru artă și libertate”, a spus Putin când l-a întâlnit pe tânărul italian. Jorit este cunoscut și pentru că a creat un graffiti mare reprezentând o fetiță plângând sub bombele din Mariupol, un oraș ucrainean de la Marea Neagră cucerit de trupele ruse în 2022.
O eurodeputată italiană a sărit ca arsă și a cerut „sancțiuni” pentru artistul Jorit. „Am scris în această dimineață Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene cerând includerea lui Ciro Cerullo, alias Jorit, printre persoanele supuse sancțiunilor Uniunii Europene”, a spus vicepreședintele Parlamentului European, Pina Picierno într-un comunicat. „Deja cu pictura murală de la Mariupol și-a demonstrat sprijinul pentru planul criminal și genocid al poporului ucrainean al lui Vladimir Putin și ieri a demonstrat că este un instrument al propagandei ruse”, a adăugat ea.
► „Locuiam la Londra, câștigam 2.400 euro pe lună, m-am întors în Italia și sunt șomeră” – VIDEO
Ornella Muti e de origine rusă
După Jorit, a venit rândul Ornellei Muti și a fiicei sale să fie acuzate de „putinism”. Dar fiica ei explică: „Nu am venit din motive politice. Am venit pentru a susține femeile și fanii noștri, mama o face încă de pe vremea comunismului , când a venit să filmeze primele ei filme la o vârstă foarte fragedă, în vremuri terifiante aici.
Arta a fost întotdeauna neutră, pentru că încurajează și dă speranță. Mai ales în momentele dificile. Există multă recunoștință în rândul oamenilor de rând pentru prezența noastră. Aș dori să reamintesc tuturor că suntem pe jumătate rusoaice de partea bunicii mele Ilse Renata Krause, și jumatate napolitane din partea bunicului meu Mario Rivelli. Mergem mereu în Rusia. De cand m-am născut și mama chiar înainte de a mă naște. Avem familie, rude și mulți prieteni acolo pentru totdeauna. Suntem iubite. Nu vezi nici un rău acolo unde nu este. Într-adevăr, recunoștința și afecțiunea pe care le-am primit din partea tuturor au fost magice.”
Jorit fusese lăudat de Putin însuși pentru pictura murală Dostoievski creată pe fațada unei școli din Fuorigrotta. „Îmi dă speranță”, a spus președintele rus cu acea ocazie în urmă cu doi ani, pentru că Occidentul „încearcă să ștergă cultura rusă”. Cu acea ocazie artistul a publicat pe canalele sale de socializare întregul mesaj video al lui Putin.
În anul următor, Jorit a fost din nou acuzat că este pro-rus din cauza unei picturi murale înfățișând o fetiță din Mariupol, un oraș din Donbass sub control rusesc. Într-un filmuleț, acesta și-a exprimat punctul de vedere asupra conflictului din Ucraina, precizând că în Donbass „nu există cine să elibereze”, iar localnicii „luptează de 8 ani să se elibereze de un regim, cel de la Kiev, care de democratic nu mai avea nimic”.