În Italia se pot face acum plăți în numerar până la un plafon de 999,95 euro. Pentru străini, limita este de 15 mii de euro. Noua limită este în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Noua limită la plăți în numerar în Italia
Noi restricții în Italia privind utilizarea numerarului. De la 1 ianuarie transferul de numerar și titluri la purtător în euro sau în valută, efectuat din orice motiv între diferiți subiecți, persoane fizice sau juridice, este interzis atunci când valoarea transferată este egală sau mai mare de 1.000 de euro. (a se vedea articolul 49 din Decretul legislativ 231/2007).
Plăți în numerar până la 999 de euro și 95 de cenți
Prin urmare, pe teritoriul național va fi posibil ca cetățenii italieni să efectueze plăți în numerar doar de până la 999 de euro și 95 de cenți, cifră exactă rezultată din faptul că interdicția începe de la pragul de o mie de euro și de la 1 ianuarie 2018, din motive legate de costurile producerii monedelor de 1 si 2 cenți, suma de platit trebuie rotunjită în sus sau în jos cu 5 cenți cel mai apropiat de suma solicitată (a se vedea art. 13 quater din Decretul legislativ 50/2017).
Scutire pentru străini
Pentru străinii care fac cheltuieli în Italia, pe de altă parte, există o scutire reglementată de articolul 3 din Decretul legislativ 16/2012, transformat în Legea 44/2012.
Datorită acesteia, pentru achiziționarea de bunuri și servicii legate de turism efectuate de persoane cu altă cetățenie decât cea italiană și care au reședința în afara teritoriului statului italian, limita pentru transferul de numerar este ridicată la 15 mii euro. .
Plățile fracționate sunt interzise
Transferurile peste limite, indiferent de cauza sau titlul acestora, sunt interzise chiar si atunci cand sunt efectuate prin intermediul mai multor plati, sub prag, care apar divizate artificial. Transferurile mai mari pot fi efectuate numai prin bănci, oficii poștale italiene, instituții de monedă electronică și instituții de plată.
Legislația anti-spălarea banilor definește ce este o tranzacție fracționată, definind ca atare o tranzacție unitară din punct de vedere al valorii economice, de o sumă egală sau mai mare decât limitele stabilite prin prezentul decret, efectuată prin tranzacții multiple, individual mai mici decât limite, efectuate în momente diferite și într-o perioadă limitată de timp stabilită la 7 zile.
Cât a plătit un ieşean pentru şase ani de vechime în muncă. Suma este uriaşă
Pedepse
Pentru încălcarea prevederilor privind limitarea numerarului se aplică o sancțiune administrativă pecuniară de la o mie la 50 de mii de euro, pedeapsa minimă legală fiind și ea redusă de la 1 ianuarie 2022, scrie cotidianul economic „Il Sole 24 Ore”.